Дроновете настъпват – 3 млн. тази година

Пазарът на безпилотни летателни апарати, или дронове, бързо набира скорост. Тези нови устройства се използват както за лични цели, така и за комерсиални приложения.

Според анализ на Gartner, през настоящата година приходите от продажби на дронове ще се увеличат с 34% до над 6 млрд. долара, спрямо 4,5 млрд. долара през 2016 г. В края на десетилетието пазарът ще превиши 11,2 млрд. долара.

През 2017 г. на световния пазар ще бъдат доставени над 3 млн. дрона, или с 39% повече, в сравнение с 2016 г., когато производителите пуснаха общо 2,2 млн. безпилотни летателни апарати, отбелязва в доклада си Gartner.

Расте популярността на т.нар. персонални дронове, или устройства, които се ползват за лични цели, в частност – за снимки и развлечения. По правило, персоналните дронове могат да летят кратко време и на малки разстояния – обикновено около един час, в рамките на 5 километра, на височина не повече от 500 метра. Подобни устройства тежат под 2 кг и струват по-малко от 5000 долара.

Според анализа на Gartner, през 2016 г. са продадени около 2 млн. персонални дрона на обща стойност 1,7 млрд. долара. Очаква се през настоящата година продажбите да достигнат 2,8 млн. броя на стойност 2,36 млрд. долара.

Пазарът на комерсиални дронове е по-малък като обем, заради значително по-високите цени на устройствата, в сравнение с персоналните модели. С въвеждане на регулации на полетите в различните държави, този пазар започва да се стабилизира. Компании от практически всички отрасли купуват подобни устройства за тестване и приложение в дейността си.

Комерсиалните дронове са способни да летят с по-тежки товари и по-продължително време. Те са оборудвани с допълнителни сензори и контролери на полета за сигурност. Има и специализирани модели за картографско снимане, доставка на стоки и промишлено видеонаблюдение. Съответно и цените на подобни устройства варират в зависимост от изискванията на клиентите.

Gartner прогнозира, че през 2017 г. пазарът на комерсиални дронове ще превиши 174 хил. устройства на обща стойност над 3,68 млрд. долара. За сравнение, през 2016 г. бяха продадени 110,3 хил. устройства на стойност 2,8 млрд. долара.

Пазарите на персонални и комерсиални дронове се пресичат в известна степен, отбелязват анализаторите. Последните технологични достижения позволяват използване на персоналните модели и за специализирани задачи като видеонаблюдение, моделиране и създаване на триизмерни карти.

Коментар