Изпреварваме държави от ЕС във внедряването на ERP

Тази година се очакват над 100 нови сделки за ERP с финансиране от ЕС

Тази година се очакват над 100 нови сделки за ERP с финансиране от ЕС

Пазарът на ERP софтуер в България го очаква силна година с изненадваща новина – изпреварваме 7 държави от Европейския съюз, заявиха анализатори от агенция CBN.

20 години след старта на ERP пазара, бизнесът в България изпреварва колегите си в цели седем страни-членки на ЕС по показател процент на предприятията, използващи софтуер за управление с ERP функционалност.

Това сочи анализ на маркетинговите данни на Европейския статистически институт, чийто резултати за България съвпадат до голяма степен с данните от приключилото наскоро годишно изследване на пазара на ERP софтуер у нас на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Безспорен лидер в Европа е Германия. От агенцията не уточниха кои страни-членки на ЕС се нареждат след България по степен на проникване на ERP сред предприятията.

На фона на изключително острата конкуренция от 20 международни и 29 български ERP системи, резултатите от изследването на CBN показват, че 2016 година е била на исторически минимум по брой нови ERP проекти.

Изследването разкрива, че 10-те най-успешни ERP вендори в България държат 68% от пазара за целия му активен период от 21 години. В Топ 10 влизат 8 международни вендори и два български.

Анализът на резултатите от изследването показва изключително неравномерно разпределение на бизнес клиентите по индустрии. Първите две индустрии държат 70% от всички ERP проекти, докато цели 10 индустрии имат по под 1% от инсталациите.

Клиентите на ERP софтуер в България могат да разчитат на услугите на 77 интегратора, внедряващи предимно международни продукти, и 36 компании – на български системи. Прогнозата на CBN за 2017 година е, че ще бъде силна година, на фона на очертаващите се нови над 100 договори с финансиране по европейски програми.

Коментари по темата: „Изпреварваме държави от ЕС във внедряването на ERP”

добавете коментар...

  1. Киро

    До бизнеса на дребните и средно големите риби.
    Да, определено ще ви изпреварят не по ползуването ERP, а поради факта че в бизнес софтуера със затворен код има троянски коне, които ще предават вашата бизнес информация на вашите конкуренти и отгоре на това ще си плащате за този услуга.

Коментар