Linux отстъпва дял при смартфоните

Делът на Linux при смартфоните е намалял от 10,1% на 7,3% през второто тримесечие на годината, твърди нов доклад на Gartner. Отстъплението на системата с отворен код се случва при ръст от 15,7% в продажбите на “умни” телефони.
Обемът на пазара през периода превишава 32,22 милиона броя, в сравнение с 27,85 млн. една година по-рано, сочат данните на анализаторите.
Освен процентен спад като дял от пазара, Linux телефоните бележат и намаление по брой на продажбите. През второто тримесечие са били продадени 2,36 милиона устройства, докато за същия период на миналата година броят им е бил 2,82 милиона.
Значително е намалял и делът на Symbian смартфоните. Данните на Gartner сочат спад от 65,6% до 57,1%. Големите печеливши в сегмента са RIM с нейните устройства BlackBerry и Apple с iPhone.
Увеличението при BlackBerry е почти двойно – от 8,9% на 17,4%, а делът на Mac OS X за айфон е скочил от 1% до 2,8%. Ръсте популярността и на Palm OS, която през второто тримесечие бележи увеличение до 2,3% (от 1,7% година по-рано).
Малък, но все пак ръст постига и Windows Mobile на Microsoft. Делът на системата на пазара за смартфони се е увеличил от 11,5% на 12%, твърди Gartner.
Анализаторите очакват сериозно разместване на пластовете на пазара с появата на играч от ранга на Google и партньори с Linux-базирана платформа Android.

Коментар