Японският интернет най-качествен в света

Япония е безспорен лидер по качество на широколентовия интернет с голяма преднина от втория в класацията, сочи ново проучване на университетите Оксфорд и Овиедо, направено по поръчка на Cisco.
Изследването е извършено чрез услугата Speedtest.net, която позволява на потребителите да определят скоростта на връзката си с глобалната мрежа. Направени са около 8 милиона теста, отчитащи скоростта на приемане и предаване на данни, както и времето за изчакване. На тяхна база е изчислен индекс за качеството на широколентовия достъп.
Япония е номер едно в интернет, следвана на голяма дистанция от Швеция и Холандия, показват резултатите от изследването. Експертите обясняват напредъка на двете европейски страни с направените значителни инвестиции в оптични мрежи и кабелни телевизии.
Много високо в класацията се нареждат прибалтийските държави. На четвърто място е Латвия, която изпреварва Южна Корея и Швейцария. Седма пък е Литва, следвана от Дания и Германия. Десетката попълва Словения. Колосите САЩ и Русия заемат съседни позиции, съответно 16 и 17.
Изненадващо, високоразвити страни като Великобритания, Италия, Испания и Австралия са по-назад по качество на интернет. Достъпът в тези територии много често не позволява на потребителите да ползват комфортно приложения като поточно видео и общуване с уеб камера.

Коментар