До 5 години затвор за складиране на пиратски CD

До 5 години затвор за складиране на пиратски CD
Това предвиждат окончателните промени в Наказателния кодекс
01/09/2006
Промени в Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, касаещи престъпленията срещу интелектулната собственост, въвеждат нови санкции и завишават съществуващи.
По смисъла на новата алинея 1 от чл. 172a, всеки, който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва, предава или използва по друг начин чужд обект на авторско право, в това число музика, филми и софтуер, без съгласие на правоносителя, се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба до 5 хиляди лева.
Според ал. 2 на чл.172а, наказуемо ще бъде държането на матрици за произвеждане на пиратски копия на музика, филми и софтуер. Новата ал. 4 пък касае случаите, когато на склад се държат пиратски продукти в особено големи размери, при което санкцията е лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.
Промените в закона бяха гласувани окончателно в сряда от Народното събрание. Подробното, но неизчерпателно изброяване на обектите, предмет на престъпно посегателство (звукозапис, видеозапис, телевизионна програма, радиопрограма, софтуер и компютърна програма) бе погълнато от общия термин „обекти на авторско и сродни на авторското права”, използван в новата редакция на алинея 1 от чл. 172а. Това по никакъв начин не означава, че използването на такива обекти без съгласието на правоносителя е декриминализирано, посочват от Арсис Консултинг.  
Както и при старата редакция на чл. 172а, предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, като тази мярка ще се налага във всеки едни случай, независимо от това дали пиратската продукция принадлежи или не на виновното лице.

Коментар