Progress отваря кода на популярна UI библиотека

Progress Telerik UI for UWP може значително да съкрати писането на код и времето за пускане на пазара чрез елиминиране на повтарящите се елементи

Progress пуска с отворен код пакета от „нативни” UI контроли за създаване на Windows приложения – Progress Telerik UI for Universal Windows Platform (UWP), съобщиха днес от софтуерната компания.

Освен това Progress обяви, че дарява UI контролите на .NET Foundation, за да подкрепи развитието на .NET екосистемата. Progress Telerik UI for UWP е популярна библиотека сред общността на Progress от 2,1 милиона разработчици.

„От създаването си преди 15 години .NET е в основата на екосистемата от разработчици на Microsoft. Откакто пуснахме първите си RAD контроли през 2002 г., ние сме активна част от тази общност”, каза Фарис Суайс, старши вицепрезидент в Progress. Той очаква дарените инструменти за разработка да допринесат за създаване на следващо поколение Windows приложения за телефони, таблети и десктопи.

„За нас отвореният код означава точно това – да дадем на разработчиците точните и основополагащи технологии и знания, както и иновативни инструменти, с които да отговорят на сложните изисквания за създаване на приложения, и да им помогнем да бъдат по-продуктивни”, допъли Фарис Суайс.

Progress Telerik UI for UWP може значително да съкрати писането на код и времето за пускане на пазара чрез елиминиране на повтарящите се елементи. По този начин пакетът дава възможност на програмистите да се фокусират върху бизнес предизвикателствата, свързани с разработката.

Сега, когато Progress Telerik UI for UWP е с отворен код и част от .NET Foundation, .NET разработчиците могат не само да се възползват от наличните му възможности, но и да допринасят за над 20 UI контроли за създаване на Windows приложения с обща база код, работещи на различни устройства на Microsoft. Сред тях са някои от популярните и критични за бизнеса контроли като Grids, Charts, DataForm и ListView.

„.NET Foundation е активна общност за проекти с отворен код, чиято цел е да постави кода в ръцете на тези, които го ползват, и да създаде иновативна и дейна екосистема”, каза Тим Хойер, главен програмен ръководител в Microsoft. Според него, „нативните” UI контроли за UWP стават все по-важни за програмистите, които разработват приложения за ползване на всички устройства.

Коментар