Windows взима реванш в мащабен Linux проект

15 хиляди компютъра под управление на Linux ще бъдат приведени обратно към Windows в общинските структури на Мюнхен

Градската управа на Мюнхен е решила да се откаже от Linux платформата, която ползваше досега, и да премине към Windows-базирана архитектура във всички общински институции, съобщи ZDNet.

15 хиляди компютъра под управление на операционна система LiMux ще бъдат приведени обратно към Windows, според информациите към момента. Мащабният процес на миграция от отворената Linux платформа към Windows, трябва да приключи по план през 2020 г.

Според инициаторите на промяната, използването на „стандартен продукт” е необходимо за обезпечаване на съвместимостта на компютрите със софтуера на външните доставчици, като например SAP, информира ZDNet.

Преди 10 години властите в Мюнхен предприеха замяна на софтуера на Microsoft с немската платформа LiMux, базирана на Ubuntu, в проект на стойност 30 милиона евро. Към LiMux преминаха 15 хиляди РС-та – най-големия преход към отворен софтуер в публичния сектор на Германия и вероятно в целия свят.

Градският съвет на Мюнхен взе съдбовното решение през 2003 г., а самата платформа LiMux, чието име е формирано от думите Linux и Munich, беше представена през 2006 г. Пълният преход към системата с отворен код приключи през 2013 г.

Немските специалисти наричаха процеса еволюция, а не революция. Изтъкваше се, че постепенната миграция е довела до икономии в размер на 11,6 млн. евро, вкл. 5 млн. евро от запазване на наличния хардуер, 4,2 млн. евро от лицензи за Windows и 2,6 млн. евро от лицензи за Microsoft Office, писа по-рано Зюддойче Цайтунг.

Но нещата в този мащабен проект не са вървели гладко, признава заместник-кметът на Мюнхен Йозеф Шмид. По неговите думи, имало е много оплаквания от служители, преминали към Linux – те изпитвали сериозни проблеми с обмена на данни. Освен това LiMux се оказала прекалено скъпа платформа, заради необходимостта от допълнително програмиране.

Обратът в ИТ еволюцията започнал през 2014 г., когато кмет на Мюнхен стана Дитер Райтер от Германската социалдемократическа партия. Именно той възобновява интереса към Windows, като поръчва и доклад на консултантската компания Accenture, партньор на Microsoft, който потвърждава необходимостта служителите да могат да работят с Windows 10 и Microsoft Office.

„Кметът е против свободния софтуер от самото начало”, твърди Матиас Киршнер, президент на Фондация за свободен софтуер Европа. По неговите думи, Райнер e искал Microsoft да се премести в Мюнхен и това действително се случи през септември миналата година.

Киршнер смята, че ИТ проблемите в Мюнхен не са породени от използването на свободен софтуер, а са резултат от лошо управление и организационна структура, което виждане се подкрепя и от изследването на Accenture.

Администрацията на Мюнхен все още не е предприела радикални стъпки и дава възможност на служителите да изберат сами на каква платформа да работят – LiMux или Windows. Според източници от администрацията, Мюнхен няма да се откаже напълно от проекта LiMux. Предполага се, че голяма част от структурите ще останат на сървърите, на които са в момента.

Освен това служителите ще могат да ползват както отворения пакет LibreOffice, така и продуктите на Microsoft. Не бива да се търсят идеологически мотиви в противопоставянето на LiMux/Windows, коментира Ана Хюбнер – съветник в комисията по персонала. Според нея, ще се използва този продукт, който е най-подходящ за нуждите на администрацията.

Коментари по темата: „Windows взима реванш в мащабен Linux проект”

добавете коментар...

  1. Киро

    Значи от една страна са хората, които смятат, че софтуера трябва да им помага, а не те на него. Това са windows потребителите, които ги е страх, че ще напишат два реда повече и ще трябва да научат как се работи с някоя и друга нова програма. По-лесно е да ползваш това с което си свикнал, нали? Тези хора изхождат предимно от максимата “Това което работи не се пипа!”. Та и така стоят в каменната ера и няма никакъв прогрес при тях.
    Другата страна са хора, които искат непрекъснато да човъркат и да доизкусуряват, та ако може и програмите всеки ден да се обновяват. Това са linux потребителите. Те обаче смятат, че когато повечето програми са безплатни, то и останалите също трябва да са безплатни. При това положение, като изключим свободните подаяния, схемите за заплащане на софтуер не са много. Една от тях е големите корпорации да плащат създаването на продукта, а другата е почасовото заплащане за употребата на готовия продукт или услуга. В случая стартъпите ги причислявам към свободните подаяния, щото всеки сам може да избере колко да внесе.
    Та така виждам нещата… всеки е свободен да ползва каквото иска… и стига сте се препирали, щото това малко заприлича на въпроса за яйцето и кошката!

  2. Oracle

    Deb, брат, нищо не си разбрал от това, което написах.
    Айде да повторя сега, но с други думи:
    Познавам линукс като ОС от доста време.
    И сега ползвам Oracle Linux, за DB servers, BI Servers и т.н.
    Нямат грешка направо, няма как да си кривя душата.

    Натъртвам го тук, защото имам чувството, че повечето защитници на безплатното тук са на по 15-16 години, чули там, че линукса бил много модерен и айде и те, барабар Петко с мъжете.
    А инак никога нищо сериозно не са правили с коя да е Линукс дистрибуция, но много компетенция и голяма експертиза показват.

    Чат-пат пробвам да видя при десктопите как са нещата и отново – пълно разочарование.
    И вече 20 години чакам “Големия Пробив” при десктопите … и отново нищо.
    Очаквания, приказки за светло бъдеще и пак … нищо.

    Имаше някакви постове там за Libre office, Open Office и ненам там какъв още Office …
    Ами пълна скръб …
    Тези офис пакети така са направени, че с тях единственото сериозно нещо, което може да се направи е например в Calc да си моделираш таблицата за умножение, например.
    И до там. всичките съм ги пробвал и ни едно не върши работа на фона на Excel.
    Който работи активно с електронни таблици ще ме разбере правилно.

    А за моите нужди – дадох само пример.

    А, и още нещо тук да добавя – както се казва, българина много обича да ч**а готини мацки, да кара готини коли и т.н., но за всичко това, да не дава една стотинка.
    Ами пичове, айде да осъзнаете най-накрая простичката истина, че хубаво и евтино – няма. Не е имало и няма и да има.

    Ето и един виц за пример:
    Прибира се мъж от командировка в чужбина и жена му още от вратата започва да разпитва:
    – Е как беше, разкажи нещо забележително от чужбината?
    – Най-интересното беше стриптийза. Даваш 50 марки и една мацка се съблича пред теб гола на една маса и при това в такт с музика.
    – И ти за това даде 50 марки?
    – Дадох.
    – Дай ми на мен 5 лева и аз ще ти се съблека тук на масата.
    Мъжът дал петарката, седнал близо до масата и зачакал. Жена му пуснала радиото качила се на масата и лека-полека се съблякла.
    – Е скъпи, как беше?
    – Абе, жена кво да ти кажа евтиното си е евтино.

  3. Deb

    Убунту фен, хубаво, че си се ориентирал към Linux, ама Ubuntu не е дистрибуция за корпоративна рабата. За домашна работа – OK, ако приемаш факта, че политиката на Canonical малко се различава от тази на Microsoft, а в края на краищата един от основните аргументи за използването на Linux е отърсването от своеволията на доставчика на ОС. И Canonical също те шпионира с “телеметрия” и се опитва да ти налага свои продукти, създавайки неудобства. За щастие черните овце са малко и в широкия свят има достатъчно алтернативи – по-добре мини на Debian, поне няма да имаш проблеми със свикването, тъй като е “бащата” на Ubuntu, но е желязно надеждна и безкомпромисна дистрибуция.

  4. Vento

    убунту фен – за мен сметката е оправдана. Уиндос работи без проблеми, поддържа всичкия ми хардуер за разлика от Линукс, програмите с които си изкарвам хляба също ги има само под Уиндос. Не знам кой ви наби в главата, че софтуера трябва да е безплатен – няма такова нещо, винаги някой плаща – с пари, време и труд. Ubuntu се разработва от хора на заплата, Линус Торвалд е на заплата към Линукс Фондацията, която пък се дотира от големи фирми, една от които е Майкрософт! Тук се пъните основно “потребители” – хора, които само ползват, без да създават нищо и без дори да дотират опен сорса. И хал хабер си нямате как работи индустрията – тези, които съдават опен сорс всъщност или са платени или работят нещо друго за да живеят!

  5. Убунту фен

    Сусунту – разполагате, разбира се. Но струва пари и то сериозни пари, освен ако не краквате. Минат няколко години и айде отново плащай няколкостотин лева за новата версия. А ако говорим за 10 и повече компютъра, сметката става неоправдана.

  6. Сусунту Сфен

    Към Убунту Фен – вярно, със същите благинки разполагаме и под Уиндос +++ много повече! Кой ли има повече избор…

  7. freto

    Сякаш чета коментари опреди 10 години – и тогава и сега почти нищо не се е променило! Линуксчиите ръсят едни и същи аргументи, Линукс при десктопите едва е мръднал с 1% и все така Уиндос доминира безапелационно! За българина на практика Уиндос е безплатен – ясно се вижда кое от двете безплатни ОС той смята за по-добра и избира да ползва! Другото са празни приказки! И все пак никой от “яростните” линуксчии не даде пример какво той е програмирал като ОПЕН СОРС къде и как е внедрил НА ПРАКТИКА любимия Линукс?!

  8. Убунту фен

    Убунту е разкошна за десктоп – бърза, сигурна, функционална, с много софтуер, обновява се постоянно. Има си всичко за ежедневна работа – кеф ти Firefox, кеф ти Chrome, разкошен имейр клиент Thunderbird, професионална графика с GIMP, отличен LibreOffice, Skype и много много други – каквото ти душа поиска.

  9. Anonymous

    Слабото звено и при ПИНГвини и при прозорци
    е задклавиатурното устройство.

    Аi ще реши проблема.

  10. кора

    “PL/SQL Developer, Excel, Outlook, Skype for Business, Notepad++, както и няколко браузъра.”
    няма НИТО една читава алтернатива за която и да е Линукс базирана ОС.
    :Д :Д
    Без коментар.

  11. Deb

    О, да, Oracle, светът започва и свършва точно с твоите потребности 🙂 Чудно защо около мен светът се различава съществено от твоя 🙂

    Имам изненада за теб – за 17-18 години от твоята Mandriva много нещо се е променило. Както вече казах преди – “изтъркани и несъстоятелни аргументи отпреди две и повече десетилетия”. Е, в твоя случай почти две… А прясната информация е, че например при нас Windows изживява живота си набутан в няколко виртуалки и повярвай ми, никоя от тях не влиза в употреба по-често от веднъж седмично, а и това ще е до време.

    Хайде със здраве! Поздрави и Димчев, че той разчита точно на агитатори като теб ,)

  12. Oracle

    Айде пак старата песен …
    Преди време писах тук някъде.
    Пак по същата тема.
    Да повторя пак – ежедневно ползвам PL/SQL Developer, Excel, Outlook, Skype for Business, Notepad++, както и няколко браузъра.
    Това в службата.
    Та … пичове, за това което ползвам, няма НИТО една читава алтернатива за която и да е Линукс базирана ОС.

    И понеже тука пак много специалист се изказал, та аз първата ми ОС линукс, която инсталирах беше преди доста години. Mandrake Linux. Предполагам, че повечето, които пишат тук дори не я познават, защото това беше преди 17-18 години.
    Сега основно ми се налага да работя с Oracle Linux, естествено за сървърни приложения. Единствено и само.
    Та да споделя, че имам доста добър опит с Линукс.
    Признавам, че за сървърна конфигурация нещата стоят по различен начин, но за десктоп среда – НЕ СТАВА.
    Няма достатъчно софтуер и това сие.
    И игри няма, а аз доста поцъквам.
    За ентусиасти, които искат да се мъчат служебно и вкъщи – ОК, но удобството, което предлага софтуера за крайни клиенти на MS платформа е многократно по-добро от това за коя да е линукс алтернатива.

    Та май, май някой друг няма опит и споделя без дапознава нуждите на крайните потребители, които все пак са основната част от пазара 😉

  13. Deb

    Да, saevar, но тук хлапетата се пенят най-вече за масовите десктоп приложения в бизнеса. Тъпият им аргумент са няколкото, нямащи професионален аналог програмки. Че никой от тях няма представа от това, какво се прави в една фирма, личи от големия зор за CAD-CAM, предпечатна подготовка, геодезия и т.н. абсолютно несъществени за огромния процент от фирмите приложения.

    Хора, преобладаващата част от фирмените компютри се ползват единствено с текстов редактор и имейл клиент, тук там и с електронна таблица. Това, че в един отдел са нужни десет работни станции със SOLIDWORKS не означава, че останалите две хиляди десктопа трябва да вървят на същата ОС като тях.

    Апропо ERP, склад и прочее – тенденцията е Web-итерфейс, така че ОС няма никакво значение. Просто си сверете часовниците.

    На този фон крясъците “Windows или нищо” издават единствено пълното непознаване на материята и не особено интелигентен фанатизъм.

  14. saevar

    Linux is an extraordinary computer operating system. It powers everything from the U.S. Department of Defense, to the International Space Station, to most of the world’s Internet servers and supercomputers. The reasons for this aren’t difficult to find: it’s fast, reliable, versatile and super secure, so it doesn’t get viruses. Because it’s Open Source, it’s infinitely flexible and gives everyone the power to do anything with their computer.

  15. Anonymous

    Zorin os ?

  16. Фофу

    Еха, чу се Линукс и Windows в едно заглавие и павловоте кученца скочиха и се започна воя. Ох милите колко страдат, чак да му дожалее на човек. Лоши МикроМеки, лоши, чичо ще ги набие.

  17. кора

    На кой му пука за бизнеса? Чета и имам чувството, че тука всичките коментирали за бизнес приложенията са от онзи тип бизнесмени, дето ти звънят да те питат как да си свалят пратения през абв пдф.
    Масовката програмисти, поне тези, които аз понзавам са на линукс/макос.

  18. Sokratus

    Защо се карате! Windows е за професионални приложения, но в коя Община са нужни професионални приложения? Там максимум се използват текстови документи, електронни таблици и презентации, но в най-простият им формат! Е да имаме и нужда от някое професионално приложение, но това са не повече от 5 процента от компютрите. А кой плаща сметките на Общините!?!
    Ние
    Значи ще правят икономии! Ние сме шефовете!

  19. аман-заман

    Доста ограничени и глупави изказвания – всеки зяпнал от собствената си кочинка! Абе щом Уиндос е такъв боклук, защо има стотици милиони ХОРА, не фирми които си плащат за него! Как така милиони инженери,архитекти, дизайнери и прочие професионалисти десетки години работиха и работят на него и създават неща с които сте заобиколени! Дайте ми пример в България за фирма работеща изцяло на Линукс – фабрика, цехче или поне магазин!
    Искам да видя от всезнайковците линуксчии къде и как са го направили, ТЕ какъв софтуер ПИШАТ – БЕЗПЛАТЕН! Аман от дрънкалници!
    Търся линуксчии да ми предложат с РАЗЧЕТИ за ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ миграцията от Уиндос към ИЗЦЯЛО ОПЕН СОРС решение на база Линукс за средна мебелна фирма! Счетоводство, ЕРП, КАД, постпроцесори – ползваме Imos, AutoCAD 2014, Woodwob, CutRite, Rhino 3D , 3D MAX 2010 и една камара писан специално за нас софтуер!
    Ето edno безпристрасто мение по темата: “https://itvision.altervista.org/why.linux.is.not.ready.for.the.desktop.current.html”

  20. Deb

    Интересно, че Linux критикуват най-вече тези, които получават представа за него от глупави слухове, а не от лична практика. Колкото до превъзходството на M$ на корпоративния пазар, причините са изключително в некоректните практики на една свръхмощна компания, недопускаща конкуренция. Случаят, описан в статията е прекрасен пример за долнопробните методи и корупцията, поддържащи изкуствено това неравновесие.

    Още по-учудващо е, че жертвите на некоректността на M$ вървят с овче примирение пред гегата им, безропотно понасяйки удар след удар от собствения си кумир. За да не признаят мързела си да научат да работят с нещо друго или инфантилната си вманиаченост в някоя игра, предпочитат глупаво и малодушно да се оправдават с изключителността на микромеките, ползвайки назаем изтъркани и несъстоятелни аргументи отпреди две и повече десетилетия.

    Апропо, в нашата фирма миграцията към Linux също завърши още преди четири години. Това никак не е лесно мероприятие, но не виждам понастоящем някой да съжалява.

  21. Oracle

    Абе пичове …
    Айде стига с тоя линукс, че направо сте като някакви … циганета тука…
    Как за толкова време не разбрахте, че за ежедневна употреба от крайни бизнес потребители, както и такива изискващи специализиран софтуер, линукса НЕ СТАВА.
    И НИКОГА НЕ Е СТАВАЛ. НЯМА И ДА СТАВА.
    Никой не пише сериозен софтуер в тази насока, без значение от причините.
    Ама уин потребителя нямал как сам да си пише firewall-a …
    Абе вие луди ли сте?
    Баба Пена, счетоводителката, много и дреме какъв firewall използва.
    И да вземете да се гръмнете сега всичките до един привърженици на безплатното, че само глупости дърдорите …

  22. Anonymous

    Е кво ся да си купувам ли прозорци 10 и компот за да копая Solarcoin ?

  23. Anonymous

    За всички уиндос фенове ще постна за пореден път един лек сравнителен тест на Убинту 16 и Уиндос 10.
    Имам ги на една и съща машина и двата са инсталирани на ССД дискове и 32 ГБ рам. Пускам на виртуални машини 4 уиндос 2012 сървъра(АД с резервация и разни други като база данни, СЦКМ и т.н), дебиан рутер с днс да управлява мрежата, 2 уиндос 7 клиента, един дебиан 7 клиент и един центос 7 клиент, всичките вързани към активната директория. Всичките клиенти и сървъри са пълна с графична среда. После пускам стандартна група тестове. Под Уиндос 10 натоварването на процесора не падна под 80%, а рама беше на умиране. Под Убунту 16 натоварването не надмина 40% и рама беше средно на 45%. Не знам епълски компютър, който да издържи такова нещо. Говорете ми кой какво и как сега… Уиндоса е добър за хора, които нямат намерение да си променят операционната система, добавяйки модули и възможности без да влияят на производителността, тоест за 98% от потребителите. Но, това е разликата между момчетата и мъжете в ИТ сектора. Искам да видя как среден уиндос потребител си пише сам файъруола(нещо, което е стандарт за Линукс). Иначе когато тествам производителност с копане на биткойни, сравнително еднаква е – зависи от драйвера на видеокартата.

  24. Пламен

    Win-а е вирус. MS е корпорация която постига хегемония чрез злоупотреба с монопол. Те имат абсолютно незаконни практики по монополни споразумения с производители на хардуер и образователни инститити. Те отдавна не са предложили нищо съществено и всеки следващ продукт не е по добър от предходния за ползвателите. Клиентите са непрекъснато изнудвани да обновяват без да го желаят. Софтуера е все по жаден за ресурси, върши неща против интереса на клиентите, без те да подозират. Отвсякъде той е змия в пазвата.

  25. Anonymous

    Истината е, че Линукс нямат достатъчно качествен софтуер /професионални програми за работа/, което го прави неравностоен. /Програмистите предпочитат уина заради паричките/. А иначе някои от линуксдистирибуциите са доста по-добри от уина като сигурност, като бързина и пр. Да не говорим за интернет, където гъмжи от вируси и други гадини, с които Уиндоус малко трудно се справя.

  26. Anonymous

    Да си купивам ли прозорци 10
    или
    да купя бира + free Linux.

  27. ...

    Баси, феновете на Микромеките са като Матросов на амбразурата, ако отвориш дума за престъпленията им или засегнеш свещената боза…

  28. Anonymous

    e кво ся ?
    да си купувам ли компот или да карам на телефона още ?

  29. Иван

    Единствено “dedun” е написал наистина смислено нещо. Пишете читав и стойностен софтуер за линукс и нещата ще потръгнат.

  30. физик

    Тази новина единствено показва, че кмета на Мюнхен е изключително некадърен и корумпиран. На мястото на Микромеките не бих я използвал за реклама на Уиндоус. То самата статия описва процес, при който е очевадно, че кмета бъка от конфликт на интереси (с една дума корупция). Кмета си признава, че не харесва отворения код – все едно не е кмет, ами собственик на Мюнхен. Тоя кмет са го избрали да управлява добре, а не да лобира за чужди интереси и да пълни джобовете на чужди компании. Кмета му дават наготово 14 хил. ПС-та с Линукс и тоя неграмотник ще осере усилията на хил. хора вършени с години. Оправдания от типа проблем с обмена на данни са изключителна глупост – така и конкретна причина няма назована, само общи приказки – сами се сещайте, на кои тиквеници прилича въпросния кмет – това прилича на изискванията от някоя зле скалъпена обществена поръчка в България, т.е. с предизвестен край.

  31. bat Pesho

    @Wind
    “Сега като не си на Windows все едно работиш с една ръка вързана зад гърба.”

    Забравяш още една ОС която успешно скип-ва Windows и се ползва от всички хора занимаващи се с изкуство – MacOS.
    Графични дизайнери, фотографи, видео едитори, музиканти, 3D аниматори всички предпочитат MacOS пред Винбозе. 😉

  32. Anonymous

    3000pc още са на XP

  33. Anonymous

    October 2013 – Over 15,000 LiMux PC-workstations (of about 18,000 workstations)

  34. Anonymous

    още 2014 са го зарязали

    limux
    Latest release 5.0 / 2014-11

  35. Anonymous

    платформа LiMux( базирана на Ubuntu)
    , в проект на стойност

    30 милиона евро.

    Към LiMux преминаха

    15 хиляди РС-та

  36. dedun

    Линуксчиите вместо да плямпат под всяка новина за Майкрософт, да бяха се обединили поне малко и да седнат да пишат СРИОЗНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПРОГРАМИ – платени, безплатни – няма значение! Бизнеса има нужда от софтуер – не хиляди варианти на разни текстови редакторчета, плейърчита и префасониране на десктопа през ден! КАД, Архитектура,Геодезия, Графичен дизайн, Предпечат, Складови програми,ЕРП системи, Банков и счетоводен софтуер, проектиране във всяка една област, КАМ и още и още!

  37. Anonymous

    Това е бакалска сметка. Проектът е свързан със създаването на огромна софтуерна база която не е безплатна, без значение от ОС. Тя ще се изплати, когато се внедри и в други общини.

  38. Anonymous

    немската платформа LiMux, базирана на Ubuntu, в проект на стойност 30 милиона евро.

    30 мил€/15000pc = 2000€ на PC

  39. Anonymous

    По неговите думи, Райнер e искал Microsoft да се премести в Мюнхен
    и това действително се случи през септември миналата година.

    Местят се в мюнхен(отварят работни места) => кмета куп$ува лицензи(които НЕ му трябват)

  40. Anonymous

    m$ = cash cow

  41. Anonymous

    поръчва и доклад на консултантската компания Accenture(партньор на Microsoft)

    Ако m$ не пълни офшорни сметки
    отдавна да е фалирала.

  42. Anonymous

    Проектът в Мюнхен е на практика завършен и до 2014 се използваше за демонстрация за успешна миграция. Единствените, които имат оплаквания, са дошлите тогава на власт кмет Дитер Райтер и зам. кмет Йозеф Шмит. Служителите и ИТ-отделът не могат да разберат на какво се дължи внезапната и необоснована промайкрософтската кампания, но ние лесно се досещаме… Единствено за да се угоди на политическите спонсори, предстои да бъде изкуствено провален един сполучлив новаторски проект, които струваше огромни усилия и не малко пари. Проектът, разбира се, трябва да бъде съсипан, защото създаваше и прецедент и софтуерна база, които можеха да създадат много неприятен за Майкрософт лавинообразен процес.

  43. Anonymous

    Навремето Стив Балмър обяви пред медиите, че счита решението на мюнхенската управа за лична обида и ще стори всичко възможно да “покаже неправилността на избора”. Е, някаква си градска управа няма каквито и да е шансове, когато корумпиращата мощ на безскрупулна международна корпорация е мобилизирала ресурсите си за назидателна война с нея.

    Впрочем, междувременно цели държавни администрации обърнаха гръб на M$, при това без да изпитват затрудненията на мюнхенци 🙂

  44. Wind

    Истината е, че Windows може да е платен, но професионалните програми, които работят на тази операционна система са много по-ценни от парите спестени от безплатния Linux. Може би ако преди 15-20 години Linux беше пробил по-сериозно и се бяха направили много силни професионални програми във всички направления нещата нямаше да са така, но вече е твърде късно за такава промяна. Сега като не си на Windows все едно работиш с една ръка вързана зад гърба. Винаги трябва да правиш компромис с това няма, онова няма, а в бизнеса това е възможно най-лошият начин на мислене.

  45. LUD

    “Именно той възобновява интереса към Windows, като поръчва и доклад на консултантската компания Accenture, партньор на Microsoft”
    Това е достатъчно показателно…..

  46. Тукс

    Съгласен съм, че са скъпи платени, имам познат, който взима 2500 евро тук в БГ за UNIX/Linux поддръжка, но в случая най-важен би трябвало да е принципа. Микромеките със сигурност ще са по-скъпи в най-дългосрочен план. Сделката с дявола може да е по-евтина за 1-2 години, после ще си покажат рогата и ще си вземат своето. Но Лобито това не го е-б-е

  47. Anonymous

    то е ясно че е лобистка работа, но и дурго има, Линукс специалистите са по скъпо платени и отиват в частния сектор поради факта че държавния неможе да плаща както частния и от там възникват и проблеми при поддръжката, така е и тук в Скандинавия..

  48. Тукс

    Еми, това е… както винаги. Не можаха и никога не могат да го победят от *вън*, но пускаха троянски кон (“кмет”, а той бил лоби на МикроМеките). И те ти сега, атака отвътре. Уви Tux ще победи 🙂

  49. Тукс

    Еми, това е… както винаги. Не можаха и никога не могат да го победят от вътре, но пускаха троянски кон (“кмет”, а той бил лоби на МикроМеките). И те ти сега, атака отвътре. Уви 🙂 Tux ще победи 🙂

Коментар