Как да ползваме Windows приложения под Linux

Този въпрос може да има много отговори, както и да предизвика контра въпрос: а защо трябва да правим това при наличието на хиляди приложения за Linux, например? Все пак, някои потребители, които по една или друга причина са избрали Linux за операционна система на своите компютри, предпочитат Photoshop пред безплатната му алтернатива за LinuxGIMP, на други пък им се иска да поиграят на Counter Strike и Half Life. Решения за техните желания има и едно от тях се нарича WINE.
Какво представлява WINE?
Най-напред, какво ни разкрива съкращението W(INE) I(s) N(ot) an E(mulator)? Това означава, че не забавя работата на компютъра и не консумира толкова много памет, както емулаторите. Приложенията ще работят нормално под Linux, със същата скорост и продуктивност, както под Windows.
По дефиниция “WINE е имплементация с отворен код на Windows API, работещ върху X, OpenGL и Unix”. Можем да приемем, че това е един слой на съвместимост с Windows програми на ядрата на Linux, FreeBSD, Solaris и MacOSX. Най-често WINE се използва с Linux
Кои са необходимите стъпки?
1. Инсталиране на WINE.
Изтеглете програмата – www.winehq.org/site/download
Ако използвате Ubuntu (илидистрибуция, базирана наapt), стартирайте терминала и напишете:
sudo apt-get install wine
2. Инсталиране на конкретното Windows приложение/игра, например Photoshop
3. Стартиране на приложението.
Кои Windows приложения можем да използваме?
Броят им е доста голям (10 349, ако трябва да сме точни). За улеснение на потребителите приложенията са описани и категоризирани според степента им на съвместимост с WINE и могат да се видят на WINE AppDB.
Категориите са Platinum, Gold, Silver, Bronze иGarbage. Както се подразбира от наименованията, “платинените” приложения  имат най-голяма степен на съвместимост и работят без проблеми. В категория Garbage са описани приложенията с най-лоша съвместимост с WINE.
Ето някои примери за добре работещи под WINE популярни Windows приложения:
·  Photoshop CS2, но не и CS3 – Platinum and Gold
·  Half Life 2 – Platinum
·  ACDSee – Platinum
·  Command and Conquer – Gold
·  Microsoft Office 2003 – Silver
·  Call of Duty – Gold
·  ….. много, много други 

Коментар