Постигнаха гигабитова скорост по LTE TDD

Sprint и Ericsson правят възможни гигабитовите скорости за предаване на данни на база LTE TDD

Предаване на данни с гигабитови скорости на основата на LTE TDD върху честотна лента от 60 MHz ще демонстрират за първи път на живо телеком операторът Sprint и шведската компания Ericsson.

Демонстрацията ще се състои по време на Световния мобилен конгрес 2017 в Барселона (MWC 2017), който започва на 27 февруари. Gigabit LTE TDD повишава ефективността на широката честотна лента, която Sprint използва в областта на 2,5GHz. След внедряването на технологията, клиентите на оператора ще получат по-високи скорости за пренос на мобилни данни, респ. по-добро потребителско изживяване.

Ericsson прогнозира, че до 2022 г. видео приложенията ще доведат до осемкратно увеличение на мобилния трафик на данни. Gigabit LTE TDD се очертава като ключова технология, която ще позволи на потребителите да ползват услуги и функции, свързани с пренос на големи обеми данни, както и приложения в LTE Plus мрежата на Sprint при по-високи скорости, вкл. 4K видео стрийминг.

Sprint притежава над 160 MHz в 2,5-гигахерцовия честотен обхват в 100-те най-големи градове на САЩ. От сега нататък операторът ще предлага LTE чрез обединение на три честотни ленти (Carrier Aggregation).

Гигабитови скорости за данни върху 60 MHz честотна лента чрез LTE TDD означава по-ефективно използване на наличния честотен ресурс. Това ще позволи на Sprint да използва останалата част от спектъра за развитие на допълнителни услуги и приложения.

Коментар