MWC 2017: BlackBerry KeyOne набляга на сигурността

Функциите за защита са водещи в цялостния дизайн на BlackBerry KeyOne

Загърбвайки смартфон бизнеса, BlackBerry се насочи към корпоративните решения за сигурност и това до голяма степен си личи в дебюта на KeyOne – най-новия смартфон от канадската компания и изглежда последният, проектиран от самата нея.

KeyOne има пръстов четец, интегриран в бутона „space” на устройството, а функциите му за защита са водещи в цялостния дизайн. „Сигурността за нас е най-важен приоритет, тя е в нашето ДНК”, заяви Алекс Търбър, старши вицепрезидент в BlackBerry при представяне на новия модел в навечерието на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2017).

„Работили сме за максимална сигурност във всеки аспект. Може да се каже, че това е най-сигурният Android телефон, който светът е виждал”, допълни той. За да няма недоразумения – KeyOne ще дебютира с най-новата операционна система Android 7.1 Nougat.

Специализирано DTEK приложение в новия BlackBerry ще дава пълен контрол над всички аспекти на защитата. Памет, свързване към мрежи, достъп до съхранението – всеки елемент от устройството е под пълен контрол с целевото приложение за защита.

„Това е нещо особено важно за милениум поколението, което обича постоянно да е онлайн и да споделя всичко, с всички, навсякъде”, посочи Търбър на презентацията в Барселона. „Но аз не съм от милениум поколението и съм по-консервативен от тях. А компаниите – те са още по-консервативни и внимателни натема споделяне”, добави висшият мениджър, загатвайки накъде всъщност се насочва BlackBerry с дебюта на този телефон.

Може да се каже, че това е най-сигурният Android телефон, който светът е виждал, заяви Алекс Търбър, старши вицепрезидент на BlackBerry, на пресконференция в Барселона

„Максималното ниво на сигурност гарантира на фирмите, че техните данни ще са защитени. Сега те могат да дадат на своите служители едно наистина сигурно устройство, с което да работят в движение. В приложението е налице всичко важно за осигуряване на мобилността на служителите. KeyOne дава на хората възможност да бъдат защитени точно толкова, колкото искат”, подчерта Търбър.

Друга новост в KeyOne ще е наличието на X5 LTE модем за два пъти по-висока скорост на теглене в сравнение с предходните модели. 4,5-инчов екран и процесор Snapdragon 630, три гигабайта оперативна памет, 32 GB място за съхранение и батерия с капацитет 3505 mAh допълват характеристиките на телефона.

Физическата клавиатура си остава, но е забележително развита: сега всеки от 52-те символа на нея може да се настрои така, че да се превърне в „бърза връзка” – например F може да бъде бърза връзка към Facebook, U – за Uber и т.н.

Устройството ще дебютира през април, с цена от 599 евро за потребителите на Стария континент. Дотогава всички подробности за KeyOne ще могат да се видят само виртуално, във вид на спецификации в специално направения сайт blackberrymobile.com.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар