Нова технология измерва пулс по видео

За измерване на пулса може да се използва обикновена видеокамера, която следи промяната в отразената от кожата светлина (източник: Nikkei BP)

Panasonic разработи технология за точно измерване на пулса по видео на човека. Безконтактната иновация Contactless Vital Sensing, за която съобщава агенция Nikkei, е представена на закрито събитие в Токио.

Технологията се базира на измерване на промяната в отразената от кожата светлина, която пък зависи от поглъщането на светлина от кръвта. Степента на поглъщане на светлина се променя заедно със съкращаването на кръвоносните съдове под въздействие на мозъчните вълни. Това позволява да бъде определен пулсът на човека.

За измерването се използват обикновени видеокамери, вкл. уеб камери, а точността е като на медицински апарат, твърди Panasonic. Най-подходяща за подобно изследване е кожата на лицето, тъй като обикновено тя е открита.

Panasonic планира да продължи разработката и да я комерсиализира още през следващата година. Едно от възможните й приложения е да показва допълнителни данни за спортистите при излъчване на състезания на живо по телевизията.

В допълнение, подобна технология може да се използва за проследяване на нивото на стрес на служителите в кол центрове, както и за предпазване на шофьорите от заспиване. Несъмнено, технологията има потенциал за приложение и в много други сценарии.

Коментари по темата: „Нова технология измерва пулс по видео”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Веднага да се забрани с 5 закона :
    така всеки ще знае че политицитв лъжът(вдига се пулса)

  2. Anonymous

    представена на закрито събитие

    крият се от някой

Коментар