Ubuntu се утвърждава като водеща ОС за роботи

Робот, задвижван от Ubuntu, посреща гости на щанда по време на MWC 2017

Ubuntu вече се превръща във водеща операционна система за роботи по цял свят. Малки и големи роботи се задвижват от платформата с отворен код, върху която могат да се надграждат разнообразни приложения. Този факт бе подчертан по време на Световния конгрес за мобилни технологии (MWC 2017), където Ubuntu се представи с огромен и много атрактивен щанд.

Два робота, задвижвани от Ubuntu, посрещаха гостите на щанда. С човешки вид и човешки ръст, оформени като спортист и услужлива асистентка, те провеждаха разговори с посетителите. Ubuntu вече е призната за най-добрата система в роботиката, защото е с отворен код, коментира Дейвид Фернандес от PAL Robotics, създател на двамата „домакини“.

Роботизираната асистентка на PAL може да се ръкостиска, когато се представя, да се запознава с хората и да се снима заедно с тях. Тя може да бъде помощник в хотел, заведение или търговски ецнтър, който да посреща и упътва гостите. Може и да носи багаж – малка платформа в долната задна част на робота служи за поставяне на чанти и куфари и може да понесе до 120 килограма.

Много от създателите на този род машини тръгват с идеята да разработят свой собствени софтуер за управление. С течение на времето виждат колко сложно е да създадеш операционна система и колко много ресурси изисква това. Тогава, закономерно, те достигат до разбирането, че е по-добре да се доверят на готова, вече съществуваща и изпитана операционна система. Готовите ОС са развити, тествани от потребителите и усъвършенствани.

Отвореният код носи сериозни предимства на Ubuntu в роботиката

Когато обаче се изправят пред избора на готова операционна система, производителите виждат голям брой затворени, комерсиални системи. Ubuntu, от друга страна, е свободна, безплатна и с отворен код. Това дава възможност на производителите на роботи не само да си спестят средства, но и да разработват свои специфични приложения за роботиката, които да „стъпят върху“ операционната среда.

Разбира се, има и други отворени системи, но общността на Ubuntu е развила много добре версията си за роботи и дронове. Не случайно Ubuntu е и препоръката на Open Source Robotics Foundation, подчерта Дейвид Фернандес от PAL Robotics.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Ubuntu се утвърждава като водеща ОС за роботи”

добавете коментар...

  1. Bibi

    Представям си как ли новопристигналия гост трябва да въведе в конзолата в коя стая да му се занесе багажа.

  2. Cybercop

    @Втория Анонимен : Дайте пример за ” долните маркетингови методи на Майкрософт”.
    Canonical е търговска компания. Нормално е да има някаква маркетингова стратегия.
    Ubuntu е Linux дистрибуция и, като такава е с отворен код. Нямам как да бъде друго, защото ще наруши GPL лиценза на съдържащите се в нея компоненти.

  3. Cybercop

    @ Втория Анонимен (много станахте анонимусите) : Дайте пример за копиране на “долните” маркетингови методи на Microsoft.
    Canonical е търговска компания. Основната и дейност е поддръжка (платена услуга) на голяма част от сървърите в света. В това няма нищо лошо. Фирмите сами търсят такава поддръжка, вероятно, заради свръхпечалби. Именно затова, първите три сървърни дистрибуции са корпоративни – Ubuntu, RHEL и SLE.
    Ubuntu е Linux дистрибуция, изцяло с отворен код. Няма и как да бъде иначе, щом ползва компоненти с GPL лиценз. Изискванията на лиценза не позволяват производните им продукти да се лицензират с по- рестриктивен лиценз от изходния. Можеш да я ползваш и модифицираш колкото искаш, стига да не ползваш името Ubuntu в собствения си продукт, което е запазена търговска марка, каквато е и името Linux.

  4. Cybercop

    @ Втория Анонимен (много станахте).
    Кои точно маркетингови методи на Microsoft копира Canonical ?
    Canonical е търговска компания, която поддържа огромна част от сървърите в света. Тази дейност е доста доходоносна и, няма нищо лошо в това. Фирмите сами търсят такава поддръжка, вероятно, защото генерират свръхпечалби. Факт е, че трите доминиращи дистрибуции при сървърните машини са само платени – Ubuntu, RHEL и SLES.
    Ubuntu е Linux дистрибуция, състояща се САМО от свободен софтуер. Тя е стандарт при Linux дистрибуциите, независимо от повтарящото се вече десет години плюене от всяко хахорче, което е пускало веднъж някоя дистрибуция от жив диск.

  5. Anonymous

    За джамовете ОК, ама не е Убунту алтернативата. Каноникъл копират долните маркетингови методи на Майкрософт, затова дайте да понамалим дитирамбите в тяхна чест.

  6. Anonymous

    Браво много добре аз от няколко години ползвам Ubuntu и винаги съм бил доволен и от всяко обновление на всеки 6 месеца. Вече има и доста игри във Zamunda и все повече хора започват да се орентират и да оставят платените чупени джамове все пак бъдещето е във Linux – Ubuntu – Debian – Mint – Cent – Stotinka и още много други 😉

Коментар