Първи в света гъвкав Wi-FI приемник

Гъвкавият Wi-FI приемник от графен превръща всяка повърхност в свързано устройство

Гъвкави WiFI приемници имат потенциала да превърнат всяка повърхност в „модем“ и съответното устройство – в свързан към безжична мрежа уред. Освен това са съвсем компактни и могат да се поберат върху площ с размерите на нокът.

Базирани на графен – един от най-здравите материали на Земята, тези приемници могат да се окажат и изключително дълготрайни, заявиха разработчиците на технологията по време на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2017).

Гъвкавите графенови приемници са дело на немската нестопанска компания AMO и лабораториите RWTH при Университета в Аахен, Германия. Това е първият в света проект за гъвкав Wi-Fi приемник.

Използваният за целта графенов MMIC процес позволява изработката на Wi-Fi приемници, които се нанасят върху твърд или гъвкав субстрат. Този вид гъвкави устройства могат да се превърнат във външни антени за всякакъв вид честотно модулиран сигнал, казват разработчиците.

Те са пестеливи откъм цифри, когато става дума за параметрите на гъвкавите графенови Wi-Fi приемници. Изпитанията с технологията тепърва предстоят. Образци на устройствата бяха показани в Графеновата зона на Световния мобилен конгрес, който тази година премина под знака на 5G мрежите.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Първи в света гъвкав Wi-FI приемник”

добавете коментар...

  1. Андрей

    2003 на едно военно изложение гледах рекламно видео със подобен продукт микрофон водоустойчив в края на клипа се споменава че се използва успешно от американското фбр като слушания обект е във зона от около 250 метра от приемника лап топ смартфон 14 по късно

Коментар