Завръщането на телефоните с физическа клавиатура

Смартфоните с големи, сензорни дисплеи и техните опростени събратя с клавиатура най-често можеха да се видят едни до други на изложението за мобилни технологии

Телефон с физическа клавиатура и екран, който заема около половината от предния панел – този класически изглед като че ли „се завръща“ в света на мобилните телефони, видя се на Световния мобилен конгрес (MWC 2017) тази година. Устройствата „с копчета“ бяха буквално зад всеки ъгъл.

Сензацията на тазгодишния конгрес безспорно е „завръщането“ на легендарния Nokia 3310, производство на HMD. Дали той повлече крак, или пък просто това бе закономерен отговор на една вече оформена тенденция – може да се поспори.

Смартфони и „тъпифони“ редом

Смартфоните с големи, сензорни дисплеи и техните опростени събратя с клавиатура най-често можеха да се видят едни до други на изложението за мобилни технологии. Много производители имаха рафт с 8-10 смартфона и до него рафт с още 8-10 „тъпифона“ („тъпифон“ – игра на думи, противпопоставяне на думата смартфон, което трябва да значи „умен“ телефон).

За стари и за млади

Свикнали сме да гледаме на телефоните „с копчета“ като на елементарни устройства, предназначени за възрастните хора – един вид проста слушалка. Действително, някои от тях са проектирани именно за тази нужда. Те са с едри бутони, с големи дисплеи, показващи големи цифри и букви. Често пъти имат и място за каишка/връв, с която да се закачват на врата.

Наред с тях обаче дефилират и компактни, елегантни телефончета със ситни клавиши, големи цветни дисплеи с висока за този размер резолюция – и доста ситни символи. Тези модели наблягат и на по-младежки дизайн. Цветни са, понякога с металически блясък, приятна текстура.

По средата се позиционират „китайските“ телефони, които са семпли, непретенциозно изглеждащи, със силно „пластмасово“ усещане в ръката, но и доста малки.

От евтини китайски до лусозни англиийски

Мнозинството телефони с клавиатури бяха от китайски производители. Някои се предлагаха директно от самите компании, а други – от второ ниво „производители“, които са базирани в Индия, Мароко и други страни.

С цветни дисплеи и семпли форми, те показват приятен външен вид и хубав дизайн. Продават се на европейските брандове на цени от порядъка на 7-8 до 12 долара на едро, които по-нататък ще ги продават на нас, европейците, със своите лога отгоре.

Има обаче и впечатляващи висококласни телефони, които „отвяват“ както китайските джунджурии, така и евтино изглеждащата прословута Nokia 3310. Един такъв производител, например, е английската STK, чиито телефони се продават по над 100 евро, но пък и видимо се отличават с качество. Имат здрави метални рамки и метализирани клавиатури, прецизни и фини ходове на бутоните, брилянтни дисплеи.

Телефон за говорене

Има много хора, които използват телефона си предимно за говорене, казват производителите, които на щандовете си имат и от двата вида устройства – смартфони и такива с физически клавиатури. Те не искат големите дисплеи с множество приложения и интернет. Нещо повече, те не искат да губят визуалната връзка с околния свят и предпочитат да останат с поглед, срещащ заобикалящата действителност, вместо да забодат очи в екрана с многобройни приложения.

Не на последно място силно подценяван факт е и това, че „тъпифоните“ са по-безопасни и сигурни от умните устройства. Android смартфоните отдавна са обект на многобройни хакерски атаки. Тъй като хората са склонни да инсталират всякакви приложения, заразяването със зловреден софтуер е лесно и често пъти дори се случва „доброволно“. Наред с това, от смартфоните хората често четат е-пощата си и сърфират в интернет, което ги прави лесни жертви на фишинг атаки.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Завръщането на телефоните с физическа клавиатура”

добавете коментар...

  1. mISHO

    И едно обръщение към тези дето не са родени, а са “свалени от магазина”: Да, писали сме SMS, MMS и коментари по форуми и чатове с такива клавиатури и Не, не сме виждали динозаври!..

  2. Xxx

    А пробвал ли си да набираш номер, или каквото и да е, от тъчскрийн при по-силен дъжд или някакви други неблагоприятни мет.обстоятелства? Повярвай в такива случаи ще копнееш за добрите стари “копчета”. Говоря от собствен опит. 🙂

  3. Toshko

    А за какво ви е с копчета, след като тази клавиатурата с цифри я използвате само да въвеждате телефони номера на контакти.
    1.има достатъчно смартфони с компактни размери
    2.също има и с над седмица издръжливост ба батерията
    3.пък за вирусите е много спорно, като не искаш да имаш не пилзваш интернет и не инсталираш application
    4.с фенерчето

  4. Читател

    – Размерът – нося си го в джоба.
    – Зареждам го на десетина дена, ако се сетя. Иначе изтрайва още два – три дни.
    – Няма вируси.
    – Има фенерче:)

  5. Retro Mobile

    Не всеки има нужда от смартфон, повечето хора даже не им трябва. Много по-удобни са обикновените телефони с клавиатура. Пък и по-евтини 🙂

Коментар