Графенова смартфон батерия се зарежда за 7 секунди

Суперкондензаторите на база графенов оксид или графен се отличават с огромна енергийна плътност, което е и ключът към бързото зареждане

Батериите за смартфони ще могат да се зареждат много бързо – за около 20 секунди, ако се изработват от графенов оксид, и само за 7 секунди, ако са изработени от чист графен. Върху тази разработка със съсредоточили вниманието си изследователи от Графеновия център при Университета в Кеймбридж, учени от Графеновата лаборатория на Италианския технологичен институт и консултантската компания Thales.

Изследователите показаха прототипи на графенови батерии по време на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2017), в рамките на проекта „Лидерство в графеновите технологии”, подкрепян от ЕС. Посочените 20 секунди и 7 секунди се отнасят до батерии с параметри, каквито в момента се срещат най-масово в смартфоните – 2220 mAh, 3,8V, 8,4Wh.

Суперкондензаторите на база графенов оксид или графен се отличават с огромна енергийна плътност, което е и ключът към бързото им зареждане. При графеновия оксид плътността е 30 KW/kg, а при чистия графен достига 100 KW/kg.

Научно-изследователският екип вече има прототип на „монетна“ батерия на тази основа – кръгла, плоска батерия с размер на стотинка, чиито форм-фактор е предпочитан за часовници и друга дребна носима електроника. В момента развойният тим се оглежда за индустриален партньор, който би могъл да произведе техните първи „промишлени“ батерии, разработени по технологията на графеновите суперкондензатори.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Графенова смартфон батерия се зарежда за 7 секунди”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    11.03.2018 година! Никъде не се пише и говори за графенови батерии вече! Първата публикация беше от 2015. Три години бързо развитие … и тишина. Няма никакви публикации от началото на 2018 година! Фалшива новина ли е графеновата батерия? Искам да са на пазара вече и да си купя такава!!!

  2. О

    пише се научноизследователски и форм фактор и двете без тире

Коментар