Въвеждат кариерно обучение в СУ

Нови програми зa обучение, резултат от сътрудничеството между образованието, бизнеса и неправителствения сектор, въвежда Факултетът по педагогика на СУ.
Към традиционното специализирано обучение по педагогика се добавят програми, които отговарят на съвременните тенденции и потребности, свързани с кариерно развитие и учене през целия живот, заяви деканът на Факултета по педагогика – доц. д-р Ивайло Тепавичаров.
През 2008-а стартира нова специалност в бакалавърска степен – Неформално образование. Други инициативи, които ще се реализират през тази учебна година, са възможностите за международно сертифициране на студентите, завършили магистърската програма „Квалификация и пренасочване на работната сила” в специалност Социални дейности, както и следдипломна квалификация „Професионално ориентиране и кариерно консултиране”.
Новите програми се реализират в партньорство с Фондация на бизнеса за образованието, която от 2005 г. обучава и сертифицира кариерни специалисти по международната програма Global Career Development Facilitator (GCDF).
Предстои откриване на кариерен център във факултета, който ще осъществява връзката между студентите и работодателите.
Обновената магистърска програма „Квалификация и пренасочване на работната сила е първият магистърски курс по кариерно консултиране, който стартира в София. Програмата ще подготвя магистри в областта на професионалната реализация и ориентиране, развитие и професионално обучение на персонала в съответствие с актуалните изисквания и тенденции на пазара на труда, обясни доц. д-р Силвия Цветанска – заместник декан на ФП.
Програмата за следдипломна квалификация по „Професионално ориентиране и кариерно консултиране” е едногодишна и е предназначена за всички, които искат да се реализират като консултанти по професионално и кариерно развитие в образователни, социални институции, бизнес организации и др. Следдипломната специализация ще помогне и на вече практикуващи специалисти да подобрят и актуализират своите знания.
Освен диплома по съответната специалност, завършилите ще могат да придобият и международен сертификат GCDF, който е създаден през 1997 в САЩ и се прилага в над 40 държави по света.
По международната програма GCDF досега в България са обучени над 1000 кариерни специалисти, практикуващи в различни сфери – педагогически съветници в средните училища, кариерни консултанти в университетите, преподаватели, мениджъри по човешки ресурси, представители на държавния и неправителствения сектор. Сертификатът е високо ценен заради практическата си насоченост.

Коментар