Vuzix M300 – смарт очила в помощ на техниците

Смарт очилата Vuzix, описвани като „хендсфри мобилен компютър“, бяха представени на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2017)

Така наречените смарт-очила набират скорост и, наред със забавленията, едно от най-сполучливите им приложения е индустриалното. В работата на инженери и техници в полеви условия умните очила могат да са ценен помощник.

Такива са очилата Vuzix от серията Enterprise, описвани още като „хендсфри мобилен компютър“. Те бяха представени на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2017) и тепърва ще се продават в Европа.

Смарт-очилата Vuzix M300 имат за задача да осигуряват достъп до информация и обмен на данни в помощ на инженери и техници, които работят на отдалечени места, в полеви условия, и често се нуждаят от компютърна връзка с централата на своята фирма за справка и съдействие от колеги.

На практика M300 представляват конструкция на очила с прикрепена странична приставка, която извежда пред дясното око мини-дисплей. На него могат да се показват схеми, графики, таблици. Така ръцете на техника остават свободни за вършене на работа, а пред очите му има екран, за да вижда информация, която иначе би търсил на лаптоп или таблет.

Самите очила нямат стъкла – така специалистът може спокойно да вижда всичко наоколо. Очилата имат и две други версии – с едно стъкло или с две стъкла (М100 и M3000). Този вид устройства могат да намерят приложение в медицината, търговията на дребно, енергетиката, ИТ услугите и други области.

Vuzix M300 представляват конструкция на очила с прикрепена странична приставка, която извежда пред дясното око мини-дисплей

В сърцето на умните очила е двуядрен Intel Atom процесор, допълнен от 2 гигабайта оперативна памет. Работят с операционна система Android 6.0. През Bluetooth 4.0 могат да се свържат с телефон, таблет или друго близко дигитално устройство, като е предвидена и възможност за безжична Wi-Fi връзка.

134-мегапикселовата вградена камера с автофокус може да прави снимки, както и да записва видео в HD формат. Тя разполага с автоматична стабилизация на образа. 64 гигабайта вградена памет за съхранение записва всичко заснето.

Малкият екран за показване на информация използва HD цветен дисплей с 24-битов цвят. За гласова комуникация, например с колеги от централа, техникът с очила от този вид може да разчита на вградена слушалка и микрофони с потискане на околния шум. Очилата могат да бъдат използвани и като баркод скенер.

Интегрираната система за GPS локализация и проследяване осигурява на работните приложения необходимата информация. Заедно с нея има и сензор за позицията на главата. Така дори колегите в отдалечен контролен център ще знаят дали специалистът, който им изпраща данни, е наведен напред, гледа нагоре или в друга посока – има пълна яснота за неговата позиция.

Смарт-очилата имат 160mAh вградена вътрешна батерия и 860mAh външна батерия, която се закрепва с плъзгащ механизъм на „рамката“. Тя е сменяема, така че с резервна батерия в джоба един техник в полеви условия може да работи до 12 часа. Цялата конструкция е заякчена, т.е. издръжлива на падания и удряния. Устойчива е на вода, прах и мръсотия.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар