Графенови електроди обещават фини протези

Графенът може да послужи за изработка на протези, които са леки, здрави и лесни за управление

Графенови електроди и композитни материали могат да послужат за изработката на леки, здрави и фини носими протези за пациенти, които имат нужда от изкуствен крайник, с прецизно управление и най-висока степен на удобство.

Електродите, базирани на целулозно ацетатно-графенови нанопластини, са гъвкави, сгъваеми и устойчиви. Те нямат нужда от допълнителни вещества за постигане на пластичност. Затова могат да послужат за създаване на изкуствени крайници, които се управляват лесно и прецизно.

Заместването на традиционните електроди с графенови обещава поне 4 предимства. Това са лекотата им, ниската цена, възможността да се отпечатват, пластичността и способността да се сгъват и прилягат добре към здравата човешка тъкан.

Ранна разработка на графенова изкуствена ръка дебютира на Световния мобилен конгрес в Барселона

Разработката на такива електроди е дело на Лабораторията по рехабилитационни технологии при Италианския технологичен институт и неговата Лаборатория по смарт-материали. Тяхна графенова изкуствена ръка бе демонстрирана в Графеновата зона на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2017).

Графеновите био-композитни материали за бъдещите носими протезни механизми са леки и здрави. Съчетанието от двете приложения на графена обещава възможност за използване на графеновите био-композити като носими проводници за улавяне и прехвърляне на биомедицински сигнали за управление на протезите.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар