Зелените ИТ не правят автоматично бизнеса зелен

Купуването на зелени ИТ системи не означава, че една компания автоматично ще стане зелена. Мениджърите трябва да извървят целия път, когато са решили да направят бизнеса си зелен посредством технологиите, се посочва в доклад на британското QUT Business School.

Инвестициите в зелени ИТ се изплащат като намаляване на разходите, но за да бъде предприятието наистина екологично, са нужни много по-съществени промени, казва проф. Ян Рекер от QUT. Това касае стратегиите и практиките в компанията – те трябва да бъдат инициирани от ръководството и реално отиват далеч отвъд границите на ИТ отдела.

Изследването, за което съобщава GreenTech.bg, разглежда въпроса как зелените ИТ решения следва да бъдат подкрепени и от не-технологични практики, като например реинженеринг на процесите и въвеждане на екологично управление.

„Накратко, зелените ИТ помагат за намаляване на последиците от производството, експлоатацията и изхвърлянето на ИТ оборудването и инфраструктурата“, казва проф. Рекер. „Примери за това са закупуването на компютри с етикет за екологичност, които се изключват автоматично, внедряването на системи за консолидиране на сървърите и устройствата за съхранение с цел пестене на енергия“.

Всички тези практики, според професора, са насочени към намаляване на ресурсите, използваната енергия и електронните отпадъци. Това безспорно е полезно за бизнеса и околната среда, но не е същността на „екологизирането“ на бизнеса. То не прави предприятията истински устойчиви, казва Рекер. Може да се окаже дори, че преди придобиването на тези технологии компанията е била по-екологична.

По-важно, според изследването, е да се въведат екологични практики, които да се превърнат в стандартно поведение за дадената компания. Това може да включва, например, печатането на документи двустранно „по подразбиране“, вместо едностранно, и черно-бяло „по подразбиране, вместо цветно.

Подобни промени, които касаят не само технологиите, но и поведението в организацията, правят възможно истинското намаляване на въглеродния отпечатък. Именно това носи реални ползи за околната среда – и за репутацията на фирмата.

Коментари по темата: „Зелените ИТ не правят автоматично бизнеса зелен”

добавете коментар...

  1. :о)

    трябва да се инвестира в нови технологии които ХОРАТА да използват.
    Всички тези милиарди за оръжия и войни да отидат за нови горива и електричестка енергия от слънцето вятъра и водата и всичко това на по-ниски цени за хората от досегашните.

    А не както си правят сметката ХОРАТА да платят надутите разходи по зелени технологии отново?

Коментар