Китай разреши профсъюз в прочул се завод за iPod-и

Около 200 хиляди работници в китайски завод за производство на плеъри iPod ще имат право да създават профсъюз. Това разпореди правителството на страната миналата седмица.
По принцип, в Китай са забранени независими организации на трудещите се, но в последните години се допускат изключения за компании с чуждестранни инвеститори. Такава е Hongfujin Precision Industry Co., която изпълнява поръчки на Apple за нейните плеъри iPod, и е част от тайванския холдинг Foxconn Technology.
Въпросната компания беше уличена наскоро от медиите, че експлоатира персонала в своя завод в югоизточния град Шензен. Британският вестник Mail on Sunday излезе с публикация, че в iPod завода китайците работили на смени по 15 часа срещу 50 долара месечна заплата.
Проверка на Apple по случая установи надвишено работно време спрямо нормите на корпорацията, но не и принудителни действия или експлоатация на детски труд.
Работническата организация в Шензен ще бъде присъединена към държавната Федерация на китайските профсъюзи, каквато е практиката в подобни случаи.  
Заводът за iPod в Шензен е организиран като малко градче, в което има още болница, помещения за възстановяване, автобуси и ресторанти, които обслужват 200 хиляди наемни работници. В него се произвеждат и компоненти за други компании.

Коментар