Жестове управляват програми и местят файлове

Чували ли сте за “Fingertip Digitizer”? Това е едно от немалкото устройства, предназначени за разпознаване на човешки жестове и превръщането им в средство за контрол на виртуалната реалност.

Изобретението обаче има някои сериозни предимства пред други подобни технологии. Устройството се поставя на човешкия показалец и разпознава жестовете чрез три главни сензора – за позиция в триизмерното пространство, за ускорение (или още “акселерометър”) и за “сила”.

Сензорите прехвърлят информацията чрез кабели до компютъра, където тя се обработва. Създателите обещават, че до една година ще разработят и безжична версия. Човек може да използва устройството за управление на компютърни програми. За целта е необходимо да го постави на палеца си и да застане на известно разстояние от монитора на своя PC.

При работа със съответна програма, преместване на файлове или забавление с видеоигра, от потребителя се изисква единствено да извършва определени движения от тип свободна жестикулация във въздуха. Не е необходимо да докосва монитора, както е например при “touch screen” технологиите.

Устройството също така предоставя възможност за прехвърляне върху персоналния компютър на прецизна информация за физическите характеристики на обекти. Тази, както и други негови възможности имат потенциала да го превърнат в незаменим помощник за уеб-дизайнерите,  например, смятат специалисти.

Според професор Касевадас, ръководител на екипа, разработил продукта, и управител на “лабораторията за виртуална реалност” в университета в Бъфало, Fingertip Digitizer има някои сериозни предимства пред продуктите от своя клас. Никое друго устройство за “разбиране” на човешките жестове не отчита фактора “сила”, нито пък има възможност за детайлен анализ на ускорението и инерцията на човешките движения.

Друг важен фактор, който може да изстреля Fingertip Digitizer далеч пред други подобни разработки, е сериозното намерение на неговите създатели да го превърнат в хит след пускането му на пазара. Професор Касевадас и екипът му предвиждат, след като разработят безжичната версия на джаджата, да я “смалят” до размерите на човешки нокът. Това ще осигури на Fingertip Digitizer широка приложимост към различни технологични устройства и голяма популярност на хай-тек пазара, смятат експертите.

Продукти от рода на Fingertip Digitizer имат потенциала в близко бъдеще да се превърнат в алтернатива на клавиатурата, мишката и джойстика. Медицината също вече проявява интерес към въпросната технология. Професор от Калифорнийския университет пък, който преподава рисуване на студентите, си мечтае за времето, в което художникът ще използва дигитална четка тип Fingertip Digitizer, за да създава творбите си директно на монитора.

Коментар