Водещи студия пускат DVD с висока резолюция

Водещи студия пускат DVD с висока резолюция
Сред заглавията е и филмът “Шифърът на Леонардо”
02/09/2006
Няколко от водещите кино студия обявиха планове да пуснат на европейския пазар филми на DVD с висока резолюция. Warner Bros., Sony Pictures Entertainment и 20th Century Fox ще предложат на аудиторията на Стария континент актуални в момента и стари филми на Blu-ray дискове.
На филмите с ново качество ще се наслаждават притежатели на Blu-ray плеъри, както и тези, които ще си купят конзолата Playstation 3 на Sony. Тя се очаква да излезе по-късно тази година и ще включва Blu-ray DVD драйв.  
През седмицата холивудските студия обявиха, че ще пуснат 75 филма на Blu-ray DVD и за японския пазар. Между тях са хитови филми като “Шифърът на Леонардо”. През ноември пък Fox ще предложи в САЩ първото си DVD с висока резолюция и това ще бъде филмът “Роки”.  
DVD-тата с висока резолюция осигуряват по-качествени картина и звук и побират няколко пъти повече данни отколкото стандартните дискове. Новият формат обещава и интерактивни характеристики като игри и менюта, докато върви филмът.
За надмощие на пазара в момента се конкурират два формата за видео с висока резолюция – HD, зад който стои Toshiba, и Blu-ray, подкрепян от няколко компании начело със Sony.  
Повечето студия обявиха готовност със заглавия на Blu-ray дискове, но някои обещават да пуснат филми и в двата формата. Universal Studios е единственото студио, което засега поддържа само HD DVD.

Коментар