Пазарът на Wi-Fi компоненти гони $2 милиарда

Продажбите на Wi-Fi чипове и оборудване ще достигнат 1,9 милиарда долара тази година, според прогнозите на консултантската компания Strategy Analytics. Към 2010 година пазарът на безжични компоненти ще генерира 3 милиарда долара, твърди проучването.
Фактори за растежа са продажбите на гейм конзоли, PDA, клетъчни телефони и системи за домашно забавление. Всички те увеличават търсенето на предаватели, усилватели и други Wi-Fi компоненти.
След около година се очаква засилено интерес и към модули по новия безжичен стандарт 802.11 n. Спецификацията още не е одобрена официално, но някои производители вече предлагат продукти, съвместими с проекто-стандарта draft 802.11n.  
Редица компании се конкурират на този пазар. Засега най-голям дял в доставките на модулни компоненти за Wi-Fi мрежи има Microsemi. Нейни основни съперници са компаниите Anadigics, TriQuint, Fairchild и RF Integrated.
Пазарът за безжично оборудване расте много по-бързо отколкото телекомуникационната индустрия като цяло. Това се дължи и на големи проекти на гиганти като AT&T, например, който оперира 34 хиляди Wi-Fi горещи точки с малък обсег в 80 страни по света. Сега компанията работи по проект, смесващ различни безжични технологии, за да осигури покритие на площ от 50 квадратни мили.

Коментар