SAP пуска услугите си в облака на Google

Системата за обработка на данни SAP HANA вече работи на Google Cloud Platform

Немският софтуерен гигант SAP пуска своите продукти в облачната инфраструктура на Google, стана ясно на конференцията Google Cloud Next в Калифорния, за която съобщата Ройтерс. Партньорството между двете компании предвижда също съвместни инициативи в областта на машинното обучение.

Системата за съхранение и обработка на данни SAP HANA вече работи на Google Cloud Platform, като позволява на клиентите да получават аналитична информация в реално време на базата на големи масиви данни (Big Data), генерирани от тях в глобален мащаб.

Потребителите на SAP HANA могат да пускат бази данни на лаптопи и други компютри с ограничена производителност, като използват опростен софтуер, както и да изпълняват по-сложни задачи в облака на Google.

SAP планира също така да разпространява приложенията от G Suite (Google Gmail, Docs, Drive, Calendar, Hangouts, Maps for Work, Search for Work, Sheets, Slides и др.) сред своите клиенти, които наброяват над 345 хиляди. Сред тях са 90% от най-големите 2 хиляди компании в света.

В допълнение, SAP възнамерява да разработи собствена облачна платформа, която поддържа работа в клауд инфраструктурата на Google. Подобно взаимодействие ще помогне на разработчиците да подобрят работата с контейнери, които служат за автоматично обновяване на софтуера. Новата платформа на немската компания се очаква на пазара след два месеца.

В последните години SAP стимулира прехода на своите корпоративни клиенти, използващи системи за планиране и други бизнес решения, от традиционните софтуерни пакети към облачни модели за доставка на приложенията. Облачният бизнес осигури над половината от ръста в приходите на компанията през 2016 г., който възлиза на 1,3 млрд. долара (при общи приходи в размер на 22,1 млрд. евро).

SAP активно развива облачния модел в софтуерния бизнес, тъй като това й осигурява прогнозируеми приходи. Облачните услуги наред с поддръжката на софтуера позволиха на компанията да получи 61% от приходите си от прогнозируеми източници.

Коментар