Microsoft и AMD развиват отворен хардуер за облака

Сървърният процесор AMD Naples ще залегне в основата на хипермащабен хардуер с отворен код

AMD обяви сътрудничество с Microsoft за интегриране на облачните функции на процесора от следващо поколение Naples с проекта Olympus за хипермащабен облачен хардуер. Двете компании обявиха и нов модел на разработка на хардуер с отворен код с общността на отворените изчислителни среди (Open Compute Project – ОСР).

Производителността, мащабируемостта и ефективността в сърцевината на проекта Olympus и процесора Naples означава, че актуализираният облачен хардуерен дизайн може да се адаптира към изискванията на приложенията в глобалните информационни центрове, съобщи AMD по време на Конференцията за отворени изчислителни среди‘2017 в САЩ по-рано тази седмица.

„Сътрудничеството в общността на отворения код е от голямо значение, за да движим бързо напред иновациите и да създадем жизнеспособна екосистема за проекта Olympus на Microsoft”, коментира Кушагра Ваид, мениджър и водещ инженер в Azure Cloud Hardware Infrastructure, Microsoft.

Партньорството в проектирането, като това на Microsoft с AMD, показва как ранното и често взаимодействие с хардуерните иноватори може да доведе до проекти с отворен код, които стигат по-бързо до пазара и предлагат гъвкавост и избор на крайния потребител, допълни Ваид.

Naples предлага Zen x86 процесорни ядра в конфигурации до 32 броя. Достъпът до огромни обеми оперативна памет и поддръжката на високоскоростни входо-изходни канали на едночипова SoC отличават Naples от останалите продукти на сървърния пазар, подчертаха от AMD.

Naples сe очаква на пазара през следващото тримесечие. Високопроизводителният х86 процесор е проектиран за нуждите на доставчиците на облачни услуги и корпоративните OEM-и.

Коментар