Ахой! Google ще прави кораб – център за данни

Най-голямата търсачка в света е известна със своята плодородна земя, където се раждат и разработват множество новаторски идеи. Наскоро публикувано патентно приложение показва колко много и в каква посока компанията окуражава своите служители да насочват мислите си.

Молбата за въпросния патент е била подадена преди 18 месеца, през февруари 2007 година, и в нея се разкриват детайли относно концепцията за плаващ център за данни, който ще се охлажда и захранва от енергия, идваща от морските вълни и приливи.

Центърът ще може да се придвижва от едно място на друго в зависимост от това къде има нужда от неговата компютърна мощ, разкрива arstechnica.comАбстрактната идея на Google се отнася до система, в която се включват център за данни, разположен върху плаваща платформа и с голям брой компютърни единици. Системата ще разполага с морски електрически генератор, който ще е свързан с всички компютърни компоненти. Освен това, цялата тази структура ще разполага и с една или повече охладителни системи, използващи морската вода.

Платформата ще се състои от четири правоъгълни модула, както ги наричат от Google, всеки от които може да се мести чрез кран. Компанията вече разполага с патент за модулни центрове, или мобилни компютърни центрове за данни, които се свързват в една мрежа, образувайки по този начин по-мощно цяло.

Но съществува възможност Sun да се възпротиви на действията на търсачката, свързани с модулите. Подобен, Modular Datacenter на Sun (познат преди като BlackBox) бе пуснат на пазара, преди патентът на Google да бъде одобрен. Естествено, двете компании могат да разрешат въпроса, ако той бъде повдигнат, посредством множество лицензионни или кръстосани лицензионни споразумения.

Google смята, че потенциалната нужда от такъв вид преносим център за данни е налице. При по-мащабни дейности или събирания, например, се появява временна нужда от допълнителна компютърна сила. Мобилният център за данни може да служи и като основна разпределителна точка на комуникациите след природно бедствие или във всеки едни случай, когато няма достъп до традиционните линии за комуникации и интернет.

Понякога се налага и преместване на центровете за данни по-близо до потребителите, като по този начин се намалява латентността и се увеличава броят на връзките, които могат да бъдат извършени едновременно в дадени стресови точки.

Патентната молба на най-силната търсачка в Мрежата се отнася най-вече до център за данни, базиран на кораб. Но тя третира и използване на енергията от вълните, приливите и морската вода с цел доставяне на електричество и охлаждане и за намиращи се на близката суша центрове за данни.

Ако в плана да Google има пропуск, то той се състои в това, че идеята на компанията се основава на все още недоказал се метод за производство на електричество. Без съмнение приливната енергия показва обещаващи резултати, като в момента по света има множество функциониращи прототипи и проекти в процес на разработване, но единственият успешен от търговска гледна точка се намира на брега на Северна Ирландия.

Захранваният от океана генератор, наречен SeaGen, започна да работи през април 2008 година, наливайки в електрическата мрежа 150 kW за пръв път на 17 юли. Очаква се, че когато генераторът се задейства с пълна сила, той да може да доставя общо 1.2 MW енергия.

Нищо не може да спре Google да създаде движещ се по вода център за данни, захранван от конвенционални източници на гориво, но подобен плавателен съд би могъл да бъде с ограничен обхват или горивен капацитет. В допълнение към своето собствено гориво, корабът за данни ще бъде принуден да носи достатъчно количество дизел, за да захранва своите системи. Разходите за гориво могат да се окажат прекалено високи за изпълнение на проекта, особено ако корабът трябва да отиде на място, където не съществува инфраструктура, която да осигури на плавателният съд възможност да презареди основните си резервоари и сторидж генератора.

С подобни предизвикателства за преодоляване ще са нужни поне няколко години, преди подобен проект да стане реалност. От Google обаче вярват, че разрешаването на проблемите, свързани с използването на енергията на морските вълни и приливи, е достатъчно близо, за да си струва подаване на молба за патент.

Коментар