Китай пусна квантова комуникационна линия

Квантовите комуникации са невъзможни за подслушване, твърдят китайските специалисти

Централната телевизия на Китай (CCTV) пусна първата в света комерсиална квантова комуникационна линия. Тя има дължина 260 км, като свързва Шанхай и Ханджоу, а цената на проекта възлиза на 25 млн. долара.

Изпълнител на проекта е компанията Hangzhou Shenzhou Quantum Communication Technology Co. За предаване на информация по линията се използват протони, които не могат да бъдат разделени, съобщи Комерсант.

„Квантовото състояние на протоните не може да се клонира. По такъв начин няма никаква възможност за подслушване на линията“, казват от CCTV. Според експерти на компанията внедрител, в момента се извършват опити за свързване към мрежата на местните власти, банки и предприятия.

През 2015 г. китайците са подали един милион заявки за патенти, запазване на търговски марки и промишлен дизайн. По-голяма част от тях са в областта на електротехниката, където влизат и телекомуникациите.

На второ място по брой в китайските заявки за патенти са иновациите в сферата на компютърните технологии и полупроводниците, а на трето – в областта на измервателните уреди и медицинските технологии.

Коментари по темата: „Китай пусна квантова комуникационна линия”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    100 000 за км.

  2. ха

    От технологична гледна точка Китай отдавна постигна технология, но само за експериментални цели. Комерсиалният вариант на изобретението е твърде скъп и непрактичен, защото просто стандартните криптографски (допускащи “клониране” на предаваната информация) технологии са на практика свръх надеждни и непробиваеми. “Вярващите в конспирации” само ги плашат, че като открият квантовите компютри, тогава ще гръмнат всички съвременни криптографски системи. Нещо, което едва ли ще го има и след 100 години, а вероятно това и квантовата връзка ще се окаже не чак толкова “чиста”, колкото се счита за момента.

Коментар