15,6Mbps е средната скорост на интернет у нас

България бележи прогрес в скоростта на интернет достъпа през последната година

България заема 20-то място в света по средна скорост на интернет, сочат данните на Akamai за четвъртото тримесечие на 2016 г. На първо място по този показател е Южна Корея, следвана от Норвегия и Швеция.

Средната скорост на интернет у нас се е покачила със 17% за една година и вече е 15,6 мегабайта в секунда (Mbps). Това отрежда 20-то място на страната ни в глобалната класация на Akamai. Първа е Южна Корея със скорост 26,1Mbps.

Доста по-напред обаче сме като дял на интернет връзките със скорост над 4Mbps. По този показател България е пета в света с 96%, като отстъпва в Европа единствено на Малта с 97%, т.е. почти всички интернет връзки в страната са по-бързи от 4Mbps.

В глобалното класиране по скорост на интернет България заема 20-то място – източник: Akamai

Слизаме на 14-то място обаче при връзките със скорост над 10 Mbps, които имат дял от 65% у нас през четвъртото тримесечие на 2016 г. Прави впечатление ръстът от 20% за една година, който постигаме по този показател от класацията.

При скоростите над 15Mbps се класираме на 17-то място в света, като делът на тези интернет връзки у нас е 39%, а за една година бележим прогрес от 38%, според огласените наскоро данни на Akamai.

Коментар