Citrix се готви за продажба, но е твърде скъпа

Американската компания Cirtix е в полезрението на редица инвестиционни фондове. Високата цена обаче възпира кандидатите за купувачи, предаде Ройтерс.

Citrix е известен разработчик на системи за виртуализация, мрежови решения и технологии за доставка на приложения. В търсене на купувачи, собствениците на компанията се обърнаха към инвестиционната банка Goldman Sachs Group Citrix, съобщи по-рано Блумбърг.

Високата пазарна стойност на Citrix обаче охлажда интереса към компанията, тъй като, за да я погълнат, потенциалните инвеститори ще трябва да обединят ресурси или да разчитат на заеми, което във всички случаи усложнява сделката. Но най-малко един от инвеститорите – Thoma Bravo – все още се интересува от Citrix.

При затваряне на Nasdaq в понеделник, акциите на Citrix поскъпнаха с 6,8%, а пазарната ѝ капитализация достигна 13,4 млрд. долара. За 12-месечния период, приключил на 10 март т.г., Citrix поскъпна с над 30%, което затруднява потенциалните купувачи.

Твърди се, че още преди две години собствениците на Citrix са искали да продадат компанията под натиск от инвеститорите, но вместо това са прибягнали до преструктуриране на бизнеса, смяна на ръководството и продажба на част от активите.

През юни 2015 г. хедж фондът Elliott Management, притежаващ тогава около 7,5% от акциите на Citrix, призова за трансформация на бизнеса на компанията. В частност, инвеститорът настоя за продажба или отделяне на някои активи.

Месец по-късно Citrix прие оставката на шефа си Марк Темплетън и започна да проучва възможностите за преструктуриране. През ноември Citrix отдели подразделението за онлайн услуги GoTo, към което принадлежат решенията за интернет конференции GoToMeeting Web и отдалечен достъп GoToMyPC, в нова публична компания.

По-късно, през 2016 г. Citrix обедини GoTo бизнеса с компанията LogMeIn в сделка на стойност 1,8 млрд. долара. Приходите на Citrix за миналата година възлизат на 3,42 млрд. долара, спрямо 3,28 млрд. за 2015 г., а чистата печалба нарасна от 319 до 536 млн. долара.

Коментар