Archer C5400X – Wi-Fi рутер с най-мощния процесор

Мощният рутер Archer C5400X на TP-Link използва трибандова безжична технология

TP-Link обяви първия в света рутер с четириядрен 64-битов процесор на тактова честота 1,8GHz, способен да предложи комбинирани скорости до 5,4Gbps. С капацитет на съхранение 16GB, устройството поддържа сигурен обмен и споделяне на 4K филми и други големи файлове в мрежата.

Трибандовият Archer C5400X, който дебютира по време на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2017), стъпва на нискоенергиен чип Broadcom Cortex-A53, направен по 28-нанометров процес, който намалява забавянията при предаване на сигнала и поддържа свързани едновременно повече устройства и високоскоростни приложения – потребителите в мрежата могат да ползват 4K съдържание или да се състезават в онлайн мултиплейър игри, без вариации на сигнала.

Archer C5400X използва трибандова безжична технология – три отделни ленти с комбинирани скорости до 5334Mbps: 1000Mbps в честотната лента от 2,4GHz за сърфиране, онлайн пазаруване и поточно аудио и по 2167Mbps в двете честотни ленти от 5GHz за 4K стрийминг, онлайн игри и много други приложения.

Технологията Smart Connect автоматично свързва всяко устройство в една от трите честотни ленти, в зависимост от необходимостта, като по този начин поддържа стабилността и производителността на мрежата. Технологията 4×4 MU-MIMO осъществява комуникация със свързаните устройства до 4 пъти по-бързо от обикновените рутери с AC технология, а NitroQAM увеличава с 25% максималната скорост на Wi-Fi връзката във всички честотни ленти.

RangeBoost е нова технология, която увеличава чувствителността на сигнала, за да помогне на по-отдалечени или по-малко мощни устройства да се свързват. Взети заедно, тези технологии създават разширена, стабилна и бърза Wi-Fi връзка за няколко устройства едновременно.

Archer C5400X е оборудван с уникални функции за домашен рутер. Вътрешният капацитет за съхранение от 16 GB го превръща в система за архивиране на най-важните файлове, предпазвани от защитна стена. 8-те Gigabit порта осигуряват до 1000Mbps за IP камери, настолни компютри, игрови конзоли и смарт телевизори.

С новата технология Link Aggregation потребителите могат да свържат един NAS (мрежово устройство за съхранение) към два Ethernet порта, създавайки 2Gbps връзка за ултра-бърз пренос на данни.

C5400X има и Security Processing чип, който управлява отделно VPN пакетите за криптиране и декриптиране. Чипът подобрява скоростта на криптиране и декриптиране, като същевременно запазва ефективността на основният CPU. Така потребителите могат да се възползват от функции за сигурност, които не оказват влияние върху ефективността на мрежата.

За пръв път при рутерите на TP-Link, Bluetooth свързаността позволява конфигуриране на C5400X чрез смартфон, без да се изисква първоначална Wi-Fi връзка и парола. Потребителите просто трябва да се свържат чрез Bluetooth, да осъществят конфигурация чрез безплатно приложение Tether и да създадат Wi-Fi мрежа, според специфичните нужди.

Коментар