Базата от 4G абонати забавя растежа си

Броят на абонатите на мобилни мрежи от четвърто поколение LTE е достигнал 1,935 млрд. към края на 2016 г., но темпът на разрастване на потребителската база ще се забави тази година, прогнозира Световната асоциация на доставчиците на мобилни услуги (GSA).

Причините за забавянето се коренят в близо 60-процентната концентрация на 4G потребители в Китай, докато операторите в Югоизточна Азия, Индия и някои европейски страни все още не са активни в изграждането на LTE мрежи.

През 2016 г. в света е имало 581 комерсиални LTE мрежи, 166 и 17 от които са били модернизирани съответно до LTE-Advanced и LTE-Advanced Pro (т.нар. 4G+). Като цяло в света са били достъпни 7037 модела мобилни терминали с поддръжка на LTE. От тях 4405, или 62,6%, са поддържали LTE-Advanced или LTE-Advanced Pro.

В частност, 679 от моделите с поддръжка на LTE-Advanced или LTE-Advanced Pro съответстват на техническите изисквания на Cat 6 или по-високи стандарти, което е с 2,6 пъти повече, отколкото през 2015 г.

Очаква се през 2017 г. много оператори на мобилни LTE връзки да модернизират своите мрежи непосредствено до LTE-Advanced Pro, най-вече затова, че LTE-Advanced Pro поддържа максимална скорост на предаване на данни до 1Gbps и се разглежда като преход към технологията 5G.

Повечето производители обаче се отнасят консервативно към използването на радиомодеми за 1Gbps за своите устройства с поддръжка на LTE-Advanced Pro, тъй като преобладаваща част от LTE мрежите са основани на стандарти LTE версия 11 и не могат да поддържат 1Gbps.

Коментар