HP и Dell си поделят пазара на работни станции

Пазарът на работни станции регистрира силно четвърто тримесечие на 2016 г.

Четвъртото тримесечие на 2016 година се оказа доста успешно за производителите на работни станции. Продажбите на подобни машини нараснаха с 20,1% в световен мащаб, сочи проучване на Jon Peddie Research.

В стойностно изражение пазарът на работни станции бележи ръст от 18,6%, който е най-големият от 11 години насам. Основни играчи са компаниите HP, Dell и Lenovo, които заедно държат 88% от продажбите.

Лидер на пазара е HP с дял от 38% през четвъртото тримесечие, следван на малка дистанция от друг американски ИТ гигант – Dell, на който се падат 35% от продажбите на работни станции. Lenovo държи 14%, японската Fujitsu има 2% от пазара, а другите играчи си поделят останалите 10%.

Текущите позиции на водещите производители не могат да се считат за постоянни, уточнява Jon Peddie Research. Така например, през третото тримесечие HP беше на второ място след Dell, а през четвъртото двете компании си размениха местата. Анализаторите не се ангажират с прогноза за настоящото тримесечие.

HP и Dell са увеличили своите пазарни дялове през Q4 2016, за сметка на други производители на работни станции. Lenovo бележи ръст в продажбите, но делът й е намалял от 15% през третото тримесечие до 14% през четвъртото, заради по-големия ръст на пазара като цяло.

Коментар