Сигурността става водещ мотив за преход към облака

Хибридният облак е най-популярният сценарий при прехода на компаниите към клауд технологии, установи проучване на сторидж компанията NetApp сред ИТ мениджъри от Западна Европа.

Повечето анкетирани (69% от Германия, 61% от Франция и 58% от Великобритания) са направили избор в полза на комбинацията от частен и публичен облак. Освен това над половината анкетирани посочват сигурността като основна причина за преход към облака, което показва, че доверието към доставчиците на подобни услуги продължава да нараства.

Едва 3% от анкетираните въобще не ползват облачни услуги или само планират преход към клауда. Основно направление в използването на облака във всички ключови държави в изследването е съхранението на данни и резервното копиране.

Мениджърите, предпочели хибриден облак, ползват услуги на партньори с различен профил – местните доставчици са предпочитани за 26% от анкетираните, а след тях се нареждат т.нар. хиперскейлъри (18%) и големите провайдери на облачни услуги или глобални системни интегратори (17%).

56% от ИТ шефовете казват, че сигурността се явява ключов мотив за преход към облачни услуги. Това показва, че предаването на данните в доставчик на облачни услуги вече не се възприема като риск за компаниите.

Участниците в изследването изтъкват също като мотиви за преход в облака гъвкавостта (55%) и намаляването на разходите (54%). Простотата на използване също се явява важен мотив за използване на облака – 50% и 61% съответно за Великобритания и Франция, докато в Германия този аспект остава на втори план (46%) за сметка на защитата на данните (53%).

Съхранението на файлове е основно направление в използването на облака (56% във Великобритания), следвано от базите данни (51%), анализа, аварийното възстановяване и SaaS с по около 40%. В Германия съхранението на данни е с 60%, базите данни с 57%, възстановяването с 50% и SaaS с 45%.

Във Франция базите данни имат 56%, съхранението на данни е с 53%, а останалите сценарии – отдалечена работа, съвместна работа, анализ, SaaS и аварийно възстановяване са посочени от 40% или по-малко от ИТ мениджърите. Във всички изследвани страни на последно място по употреба в облака е управлението на документооборота.

Коментари по темата: „Сигурността става водещ мотив за преход към облака”

добавете коментар...

  1. :)

    Хахахаха, облък и сигурност?!?! Единствената причина е намаляване на разходите.

  2. Anonymous

    На вълка му е дебел врата, щото сам си организира сигурността. Да делегираш грижата за оцеляването на предприятието срещу лъскави презентации тип “ние сме велики облаковеди” е занятие за лапнишарани и патологични циции. Един ден облачната ти въздушна кула ще се сгромоляса, дали по технически, организационни, комуникационни или други причини е без значение, но като резултат ще си сам самичък срещу кредиторите. Ще ти набиват канчето и ще те питат “е, сега – оптимизира ли си разходите?”.

  3. Дедо

    Хайде стига с тези облаци. Видяхме какво стана като се срина Амазон преди няколко дни.
    Истината е, че единственото предимство (и то – в краткосрочен план) е ЦЕНАТА. И естествено, всичко млад меринджеЙ гледа да намали разхода, за да спечели премия. А и някоя комисионна…
    А какво става като мине бай мангау с багеро и отнесе оптиката до ISP-то? Лягаме да мрем?

  4. cloud sec

    Ейй, да не вярва човек точно сигурността да е мотив. обикновено това е основният страх 🙂

Коментар