Microsoft пенсионира Vista на 11 април

Малко над 1% от потребителите на РС в света ползват операционната система Vista

Microsoft ще прекрати всякаква поддръжка на операционната система Windows Vista след 11 април тази година, припомниха от компанията.

Vista излезе в началото на 2007 г., но само две години по-късно Microsoft пусна Windows 7, която и до момента се явява най-популярната Windows платформа, а мнозина считат Vista за провал.

По последни статистически данни, Vista все още работи на 1,12% от персоналните компютри в света. Microsoft усърдно поддържаше платформата през десетте години на нейното съществуване, въпреки слабото й разпространение.

Но времето за пенсиониране на Vista настъпи. След 11 април Microsoft ще прекрати поддръжката на системата, което означава, че за нея вече няма да излизат обновления, вкл. на сигурността. Потребителите, които все още ползват Vista, ще останат и без техническа поддръжка.

Използването на Vista след 11 април несъмнено крие риск за сигурността, особено като се има предвид, че Microsoft ще прекрати също възможността за инсталиране на антивируса Security Essentials. Редица други приложения отдавна не се актуализират за Vista.

Коментари по темата: „Microsoft пенсионира Vista на 11 април”

добавете коментар...

  1. запознат

    читавата ОС е настройваемата, а това е против политиката на М$

    да не забравяме – от My Computer, през Computer, та до Our Computer.

  2. Аман

    Майкрософт да вземат да направят една читава система най-накрая, а не през година да пускат нови и да пенсионират стари. Разбирам желанието да ни измъкнат колкото се може повече пари, но поне да си заслужава.

Коментар