Intel влиза на пазара за самоуправляеми коли

Intel обяви придобиването на Mobileye – компания, специализирана в разработването на технология за автономно управление на автомобили – чрез сделка на стойност 15,3 милиарда долара.

ИТ производителят се стреми да укрепи позицията си на един нов, бързо развиващ се пазар, за който се очаква да достигне стойност около 70 милиарда долара на година към 2030 г. Новата, съвместна организация, фокусирана върху автономното управление на автомобили, ще се базира в Израел и ще се ръководи от проф. Амнон Шашуа, съосновател на Mobileye, неин председател и главен технически директор.

Intel и Mobileye твърдят в съвместно изявление, че новото подразделение „ще подкрепи съществуващите производствени програми на двете компании и ще надгради отношенията с клиентите и партньорите в автомобилната индустрия, които се стремят към разработване на високо автономни и напълно автономни технологии за управление на автомобили“.

Обединяването би трябвало да съчетае силните страни на Intel в областта на свързаността, високопроизводителните изчисления и изкуствения интелект с богатия опит на Mobileye в областта на компютърното зрение и машинното обучение за самоуправляеми коли.

Представата на двете фирми е, че заедно ще „ускорят бъдещето на автономното управление на автомобили чрез подобрена производителност в съчетание с решения „облак-към-коли“ на по-ниска цена за автомобилните производители“.

„Това ще осигури на потребителите по-безопасни, по-гъвкави и по-евтини възможности за транспорт“, коментира Зив Авирам, съосновател на Mobileye, председател и главен изпълнителен директор на фирмата. Той смята, че сделката ще означава и нови бизнес-възможности за клиентите – автомобилните производители.

Освен всичко сделката представлява и допълнителен „вот на доверие“ към един сектор, който обещава да намали въглеродните емисии и замърсяването на въздуха в цялата транспортна индустрия.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар