Консорциум налага правила за IoT

Препоръки за IoT, изготвени от индустриални експерти, може да ускорят навлизането на технологията

Некомерсиалният Консорциум за промишлен интернет (IIС), в който участват компании като Ericsson, Bosch и Intel, подготви препоръки за повишаване на съвместимостта на различните IoT системи. Документът под името Industrial Internet Connectivity Framework (IICF) съдържа препоръки за разработчици, които следва да помогнат за масовото разпространение на интернет на нещата (IoT).

Според авторите на документа, основно препятствие по пътя на IoT е фактът, че инфраструктурата за интернет на нещата представлява в момента множество различни, често несъвместими един с друг варианти за свързване. Целта на IICF е да изработи единни стандарти и да повиши съвместимостта на различните системи.

Документът има препоръчителен характер. Той съдържа основни изисквания, които следва да съблюдават разработчиците на устройства, свързвани към мрежата. Очаква се спазването на препоръките да ускори разпространението на IoT и да премахне объркването.

Друг проблем за интернет на нещата е уязвимостта на свързаните битови уреди към хакерски атаки. Тази година в списъка с революционни технологии на Масачузетския технологичен институт (MIT) попаднаха и ботмрежите на нещата – това са мрежи от свързани към интернет устройства, които могат да се ползват, например, за DDoS атаки.

Според специалистите, проблемът със сигурността на IoT е изключително сложен, тъй като свързаните към интернет битови уреди много рядко са обезпечени със сериозен софтуер за защита от хакери.

Коментари по темата: „Консорциум налага правила за IoT”

добавете коментар...

  1. Българин

    Отдавна има референтни модели за ИоТ и за това как да се свързват устройствата.

  2. Anonymous

    Кои са популярните базови дистрибуции?

  3. Anonymous

    Никакъв допълнителен софтуер за защита на IoT не е необходим, защото популярните базови дистрибуции си имат всичко. Трябват само кадърно конфигуриране от страна на производителите, а не парола “1234”.

Коментар