Хазартните компании искат мерки срещу САЩ

Според новите закони на САЩ, компаниите за онлайн комар от Европа могат да бъдат обвинени в извършване на незаконна дейност за времето, когато са имали право да оперират в Щатите.Спорът може да се разрази с пълна сила в Световната търговска организация (СТО), съобщи в сряда европейска индустриална организация.

Много е вероятно в края на разследването на Европейската комисия (ЕК) въпросът да бъде отнесен и до СТО, казаха от индустриалната група Remote Gambling Association пред репортери. В същото време официални представители на ЕС се намираха в столицата Вашингтон, където проучваха законодателните действия на правосъдния департамент.
Разследването може да отвори врата пред ЕС да изиска налагане на санкции върху САЩ, макар че е възможно да минат години, преди този случай да си проправи път до съдебната система на СТО, писа news.yahoo.com.
Екипът от ЕС, който във вторник се е срещнал с американски представители, ще състави своя доклад с препоръки, който ще бъде достъпен за широката публика през месец ноември.
Европейските компании за интернет хазарт загубиха милиарди евро в пазарна стойност, след като през 2006 година Конгресът на САЩ предприе действия по затваряне на американския пазар, правейки незаконно за банките и компаниите за кредитни карти плащанията към сайтове за онлайн хазарт.
Много от европейските компании за интернет хазарт, които се търгуват публично на борсата, като PartyGaming и 888.com, изнесоха дейността си от САЩ, след приемането на закона Unlawful Internet Gambling Enforcement Act. Въпреки това е възможно тези компании да се сблъскат със съдебно преследване, свързано с дейността им преди излизане от Щатите.
Действайки на базата на петиция, съставена от хазартната индустрия, през март Европейската комисия започна формално разследване по въпроса дали от Вашингтон са използвали своите закони, за да изгонят само европейските компании от територията си, докато американските свободно упражняват хазартна дейност в страната.
Спорът възникна от по-ранен случай, при който карибската държава Антигуа и Барбуда подложи на съмнение правотата на ограниченията, наложени от САЩ върху интернет хазарта. Приетият закон е нарушение на обещанията за отворен пазар на услугите, които Вашингтон направи, подписвайки пакта за световна търговия от 1994 година в Уругвай.
Първоначално Щатите заявиха, че никога не са имали намерение да позволят хазартните услуги да станат част от този договор. След като обаче този аргумент на Вашингтон се оказа неиздържан, от САЩ обявиха, че ще упражнят рядко използваното право, което е позволено според правилата на СТО, да променят поетите по даден договор задължения.
Това обаче изисква Щатите да преговарят с другите членове на СТО, които имат интереси в онлайн хазарта, като ЕС, по какъв начин да ги компенсират. През миналата година Вашингтон и Брюксел сключиха сделка, детайлите от която обаче не бяха обявени публично.
От гледна точка на САЩ, споразумението сложи край на възникналия проблем. Американските власти смятат, че споразумението с ЕС им позволява да внесат желаните от тях поправки относно задълженията си към СТО, засягащи хазарта.
Преди тази сделка обаче, според задълженията, поети пред СТО, Щатите е трябвало да позволят упражняване на дейности, свързани с интернет комара, така че в момента е напълно неправилно компаниите от ЕС да подлежат на каквото и да било съдебно преследване.
Вашингтон все пак трябва да вземе насериозно опасенията на ЕС. Ако проблемът не се реши в най-скоро време, то в отговор Европа може да предприеме контра мерки, които ще са насочени срещу икономическите интереси на САЩ.

Коментар