Intel вгражда нов тип памет в SSD-тата

Нови SSD устройства на Intel използват памет от типа 3D Xpoint, разработена съвместно с Micron

Intel пусна първия комерсиален продукт с технология за енергонезависима памет 3D Xpoint (крос пойнт), обявена преди около две години. Новият Optane SSD DC P4800X представлява полупроводников диск с капацитет 375GB, реализиран във вид на PCIe платка и предназначен основно за използване в центрове за данни.

В продажба е ограничена партида от устройства на цени по 1520 долара, но Intel обещава да увеличи производството през втората половина на годината. В близките месеци компанията ще пусне модел с капацитет 750GB, както и 375-гигабайтов SSD с интерфейс U.2, а до края на годината се очакват PCIe платка с 1,5TB и U.2 модули по 750GB и 1,5TB.

Технологията 3D Xpoint, разработена съвместно от Intel и Micron, позволява създаване на много по-бързи и дълготрайни енергонезависими памети, отколкото са масовите флаш памети NAND. Паметта от тип „крос-пойнт“ освен това има 10 пъти по-висок капацитет на единица физически обем спрямо DRAM.

3D Xpoint може да се ползва като оперативна памет в компютрите, макар че скоростта й е на порядък по-ниска от DRAM, както и в SSD устройства, тъй като данните в нея не се унищожават след изключване на устройството.

Скоростта на последователно четене и запис на крос-пойнт паметта достига съответно 2400 и 2000 MB/s, което все пак не е рекорд – някои SSD-та с памет NAND имат по-висока производителност. Но устройства като Intel Optane SSD са предпочитани в системи за кеширане, бази данни и други приложения, тъй SSD-та на база 3D Xpoint запазват висока скорост на достъп при увеличаване на броя на операциите за изпълнение в опашката.

В допълнение, устройствата с 3D Xpoint са способни да презаписват индивидуално отделни битове памет, докато NAND дисковете презаписват цели блокове – 16, 128, 256 или 512 килобайта, ако трябва да променят съдържанието на една страница памет – 512, 2048 или 4096 байта.

Коментари по темата: „Intel вгражда нов тип памет в SSD-тата”

добавете коментар...

  1. Дедо

    Много подовеждаща статия.
    3D Xpoint e десетки пъти по-бърза от съществуващите SSD, и също толкова по-дълго трайна.
    *************

Коментар