TSMC ще строи завод за 3-нм чипове в САЩ

TSMC планира сериозна инвестиция САЩ за производство на чипове по върхова технология

Тайванският производител TSMC официално посочи САЩ като възможно място за построяване на завод за 3-нанометрови чипове, съобщи Economic Daily News.

По-рано компанията обяви, че приоритет за бъдещото хай-тек производство е Тайван и поиска поддръжка от Министерство на науката и технологиите при покупката на площ от 50-80 хектара за построяване на завода, припомня Digitimes.com.

В отговор, властите на страната обещаха да дадат 50 хектара на TSMC в научния парк Гаосюн в Югозападен Тайван. Но оценката на стойността за защита на околната среда в планирания участък от парка може да не приключи до 2022 г., поради което компанията потърси алтернативи.

Замърсяването на въздуха в южната част на Тайван и енергийното снабдяване са още два проблема, които наклоняват везните към САЩ като място за построяване на новия завод. Предполагаемата инвестиция в 3-нанометрово производство възлиза на повече от 16,39 млрд. долара.

Коментари по темата: „TSMC ще строи завод за 3-нм чипове в САЩ”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Опитват да изнудват тайванското правителство
    да им подари 16 млрд $
    като казват че ще се преместят в друга страна.

    Софи тех парк обратното прай
    частника да плати за да не го глобят.

  2. Той

    Възможен е и транзистор с 1-нм гейт. Направен е от лабораторията в Бъркли. Масово ще го произвеждат след транзисторите по 3-нм. Това най-вероятно ще е краят на Закона на Мур за силициевите чипове. След това ще го донастройват с други материали.

Коментар