Нови технологии улесняват достъпа до данните в офиса

Нови технологии улесняват достъпа до данните в офиса
Производители на сторидж устройства обявиха продукти, които покриват напълно нуждите от съхранение на данни на малките фирми
08/03/2006
Всяка компания иска да има много място за съхранение на данни. За щастие цените на т.нар. сторидж устройства паднаха толкова, че вече не е неразумно и за малките фирми да ги притежават. Става въпрос не за твърдите дискове, каквито има във всеки РС, а за външни устройства са съхранение на данни с капацитет стотици гигабайтове.
Един недостатък обаче е, че обикновено за един персонален компютър се купува едно устройство, което означава, че в даден момент достъп до него има само един човек. Решение на този проблем дават компаниите Maxtor и SimpleTech с продукти, които ще улеснят малките и средни фирми в осигуряването на достъп до данните в офиса на множество потребители едновременно, и то на разумна цена.
Продуктът на Maxtor се нарича Maxtor Shared Storage Solution(MSSS), или решение за споделено използване на сторидж. По същество MSSS представлява външно дисково устройство с допълнителна електроника, която го превръща в мрежово устройство за съхраняване на данни, или NAS (от Network Attached Storage – прикачен към мрежата сторидж). MSSS се включва директно към мрежовия маршрутизатор в офиса (жичен или безжичен) през един 10/100 Ethernet порт и по този начин става достъпно за всички потребители. За тяхно улеснение, устройството се конфигурира автоматично.
Именно на лекотата на инсталиране и използване наблягат в Maxtor, тъй като повечето мрежови продукти изискват сложна техническа поддръжка. Целта на Maxtor е била да направи този продукт лесен за хората, без да изисква от тях да навлизат дълбоко в мрежите.

Търсене и решения
От какво се нуждаят потребителите
– по-голям капацитет за съхранение на данни;
– споделено ползване на устройствата за съхранение на данни
;
лесно инсталиране и използване на сторидж системите;
– достъп до данните от всяко място
Решението на Maxtor
Maxtor Shared Storage Solution
– капацитет 200GB и 300GB;
– 10
/100 Ethernet порт за включване към мрежовия маршрутизатор;
– два
USB порта за разширение с твърди дискове и за принтери;
– поддържа едновременно достъп от 20 РС
;
– лесна настройка
Решението на SimpleTech
SimpeShareNAS with iShare Remote Access
капацитет 500GB;
отдалечен достъп през уеб браузър;
– два
USB порта за добавяне на още две устройства или принтер;
– криптиране на данните
;
– лесна настройка
Цени
300-400 $ за базовите модели

До 20 персонални компютъра могат едновременно да имат достъп до MSSS.Капацитетът на устройството може да се разшири чрез два USB порта за добавяне на външни твърди дискове и/или принтери. С два допълнителни USB външни хард диска, общият капацитет на устройството може да достигне 900GB. Към момента Maxtor предлага MSSS в две версиис капацитети съответно 200GB и 300GB.

Чудесно е да имате удобството и достъпа до всички складове с данни в офиса, но когато сте на път, в командировка, не можете да ги вземете със себе си, нали така? Едно устройство за съхраняване на данни с отдалечен достъп би могло да е много полезно за всеки, който има склонност да забравя файлове в офиса, или който не иска да рискува да загуби важни данни в случай на кражба на мобилния компютър.
Точно за тези потребители е помислила компанията SimpleTech от Санта Ана, Калифорния, която произвежда мрежови устройства за съхранение на данни, познати под името SimpleShareNAS. От март най-новият продукт на компанията, наречен SimpleShareNAS with iShare Remote Access, с капацитет 500GB предлага нова възможност – отдалечен достъп през всеки Уеб браузър, така че можете да изтегляте и да качвате файлове, независимо от това къде се намирате.
Устройството дава възможност и за криптиране на данните, които се записват в него, за да се предотврати неправомерен достъп от хакери. Функцията iShareGallery пък е един вид помощник на потребителите при създаване на лични Уеб страници. Галерията позволява да качвате снимки от вашия цифров фотоапарат на личния ви сайт и да каните други хора да ги разгледат. Тази възможност е полезна и за фирмите за продажба на недвижими имоти, които могат да поставят на сайтовете си линк към галерията от снимки, съхранявана на устройството.  
SimpleTech се е постарала да направи максимално лесна настройката на своя продукт. От потребителя не се изискват познания и опит с мрежи, за да инстларира и пусне устройството. Когато SimpleShareNAS се включи към маршрутизатор, то се появява в мрежата като споделено устройство с поредната буква.
Ако не е достатъчен капацитет от 500GB, или искате да имате място за развитие, можете да добавите още две устройства, като ги свържете към двата USB порта на SimpleShare NAS. Така постигате общ капацитет от 1.5 терабайта. Друга възможност е да включите един USB принтер, така че всеки в мрежата на офиса ви да може да го ползва.
Като цена, устройствата и на Maxtor, и на SimpleTech са напълно достъпни за малките фирми – базовите версии на продуктите струват между 300 и 400 долара.

Коментар