Патентоваха хибриден OLED/LED дисплей

Патент на нова разработка в областта на дисплеите обещава да реши наболял проблем с OLED. Технологията е дело на компанията Universal Display.

Слабо място на OLED (дисплеи с органични светодиоди) e материлът за син цвят, който по дълготрайност отстъпва на другите основни цветове. Специалистите от Universal Display предлагат органичните светодиоди със син цвят да бъдат заменени с неорганични, съобщи OLED-Info.

Резултатът е хибриден дисплей, който обединява двете технологии – органична (OLED) и неорганична (LED). По-точно, обединява три технологии, тъй като светенето на сините субпиксели ще се управлява от миниатюрни затвори, направени по технология MEMS.

Сериозен недостатък на OLED дисплеите е на път да бъде преодолян чрез технология на Universal Display

Според описанието в патента, целият дисплей лежи върху LED структура със синьо излъчване. Синята светлина минава през малка субпикселна дупка, която се контролира от тънки MEMS затвори.

Синият LED е много по-ефективен и дълготраен от синия OLED, така че хибридният дисплей ще комбинира ефективни червени, зелени и жълти фосфоресциращи органични светодиоди (OLED) с ефективен син LED.

Подобен дисплей изглежда доста сложен и освен това синьото осветяване може да влоши контраста. Но въпреки това технологията е иновативна и обещаваща.

Все още няма официална информация за конкретните планове на Universal Display да приложи разработката в хибриден OLED/LED/MEMS дисплей.

Коментар