Изкуствен интелект срещу контрабандата

Освен на човешкия фактор Япония ще разчита също на изкуствен интелект при проверките на летищата

Правителството на Япония взе решение за внедряване на нова система за борба с контрабандата. Тя е основана на изкуствен интелект и дронове, а тестовите изпитания ще започнат до края на текущата година.

В момента Япония прилага традиционни средства при митническите проверки за откриване на наркотици и взривни вещества – такива са визуалните проверки и рентгеновият скенер. Но при очаквания наплив на туристи от цял свят за Олимпиадата в Токио през 2020 г., тези мерки може да се окажат недостатъчни.

Изкуственият интелект не е способен да замени рентгеновите скенери, но ги допълва, като анализира изображенията в своята база данни за по-голяма точност при разкриване на контрабандата. Подобни мерки за сигурност ще се прилагат на японските летища.

Що се отнася до пристанищата, правителството предлага нови способи за борба срещу пренасянето на забранени вещества. Над корабите ще кръжат дронове, оборудвани с камери за наблюдение и управлявани от оператор.

Подозрителни хора и товари ще бъдат подлагани на допълнителен преглед, вкл. с помощта на рентгенови скенери. Засега не я ясно дали в проверките на пристанищата ще се прилага и изкуствен интелект.

Новата система за борба с контрабандата ще продължи да функционира и след приключване на Олимпиадата. Очаква се технологията да повиши качеството на проверка на пристигащите в страната туристи, като повече няма да се разчита само на човешкия фактор.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект срещу контрабандата”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Big Brother Ai

Коментар