Една трета от софтуера на РС-тата не се ползва

Приложенията в РС-то, които никога не се използват, излагат на риск незащитената информация

Цифровият „боклук“ е истинско бедствие за информацията, съхранявана в компютри и други електронни устройства като смартфони и таблети. Немарливото отношението на потребителите към съдържанието и приложенията прави данните силно уязвими на киберзаплахите.

Изследване на Лаборатория Касперски показва, че контролът над съдържанието в устройствата е задължение, което потребителите често не спазват. Само половината от тях регулярно преглеждат съдържанието на своите компютри и таблети, докато при смартфоните това правят 63% от потребителите.

По-високият процент при смартфоните се обяснява с това, че тези устройства имат по-малко памет, отколкото компютрите и таблетите. Фактически, 35% от потребителите изтриват приложения на смартфоните си, заради недостиг на памет, докато само 13% от потребителите на РС правят същото.

Една четвърт от потребителите не помнят кога за последен път са изтривали приложения от компютъра си, в сравнение с 12% при смартфоните. Това води до ситуация, при която една трета от приложенията на РС-то са абсолютно излишни – те никога не се използват, но заемат място на твърдия диск и потенциално могат да работят във фонов режим, излагайки на риск незащитената информация.

Изследването установява също, че потребителите се отнасят по различен начин към своите устройства. 65% обновяват приложенията на смартфоните си веднага след тяхното стартиране, което обезпечава и сигурността. В същото време само 42% от потребителите на таблети и 48% от потребителите на компютри обновяват приложенията веднага щом е възможно.

В резултат на подобно поведение, потребителите рискуват да си създадат множество проблеми с натрупан цифров боклук на своите устройства, особено на компютрите. Статистиката показва, че половината потребители се сблъскват по-често с проблеми на своите РС-та, отколкото на смартфоните си (28% срещу 17%).

Коментар