Средният ТВ размер гони 45,5 инча

През 2017 г. средният размер на ТВ панелите ще нарасне с 2 инча

Спад на световния пазар за течнокристални телевизори през 2017 г. прогнозира анализаторската компания WitsView, като същевременно ще се наблюдава нарастване на средния диагонал на панелите.

През настоящата година се очаква производителите да доставят на пазара 255,6 млн. ТВ панела, което е с 1,8% по-малко, спрямо 2016 г. Общата площ на ТВ дисплеите, пуснати на пазара, обаче ще се увеличи със 7,3%, т.е. ще нарасне средният размер на панелите.

Производството на големи ТВ панели се увеличава по две основни причини. Първо, на пазара има изобилие от 55-инчови дисплеи и за да се разграничат, производителите разширяват асортимента от големи панели.

Освен това, заради високите цени на панелите, расте себестойността на телевизорите, което подтиква ТВ производителите да пускат скъпи модели от премиум клас с 65- и 75-инчови екрани.

Под влияние на тези два фактора, ТВ панелите с диагонал над 60 инча ще заемат през настоящата година 5,2% от общия обем на доставките на пазара за телевизори. При това средният размер на ТВ екран през 2017 г. ще нарасне с 2 инча, достигайки 45,5 инча.

WitsView прогнозира, че тази година ще бъдат продадени 11 млн. 65-инчови ТВ панела, което е с 45% повече спрямо предходната година. Освен това доставките на 75-инчови панели ще се удвоят, достигайки 1,5 млн. броя.

Около 60% и 70% от ТВ дисплеите съответно с 65- и 75-инчови екрани ще доставят корейските производители Samsung Display и LG Display. На тайванските производители ще се паднат съответно останалите 40% и 30%.

Коментар