Intel алармира за спекулации с нанометрите

Марк Бор предложи нова метрика за определяна на възможностите на технологичните процеси

Висш мениджър на Intel предложи на индустрията да измерва по нов начин технологичните норми при производството на чипове. Според Марк Бор, старши изследовател в Intel, някои компании спекулират с намаляването на нанометрите, стана ясно на конференцията 2017 Manufacturing Day.

Доскоро, със всеки следващ по-тънък технологичен процес се удвояваше степента на интеграция или плътността на чиповете – на силициев кристал със същата площ се поместваха двойно повече транзистори. Така беше при прехода от 90 към 64 нанометра, а след това – от 45 на 32 нм.

В последно време, според Марк Бор, става все по-трудно по-нататъшното намаляване на размерите. Някои компании се отказаха от досегашното правило и използват все по-малки числа за своите технологични процеси без да повишават плътността на чиповете. В резултат на това, декларираните стойности не дават представа за реалните възможности на технологичния процес и неговото положение в графиката, съответстваща на Закона на Мур.

Доскоро със всеки следващ по-тънък технологичен процес се удвояваше плътността на чиповете

За да внесе яснота, Intel предлага възможностите на технологичния процес да се определят по формула, в която влизат размерите на типови блокове – проста клетка NAND и по-сложен тригер – и броят на транзисторите в тях. Относителното разпределение между по-простите и по-сложни елементи се отразява с тегловни коефициенти.

Ако всеки производител публикува стойности, получени по тази формула, за един или друг технологичен процес, това ще позволи да бъдат сравнявани обективно различните процеси. Компаниите, които се занимават с реверсивен инженеринг, ще могат лесно да проверят заявените стойности.

Формулата, по която Intel предлага да се определят технологичните процеси

Още един градивен елемент на чиповете се явяват клетките SRAM. Тяхното наличие може да повлияе съществено върху степента на интеграция, определяна като общ брой транзистори на единица площ силиций. Като се има предвид, че в различните чипове броят на клетките SRAM и логическите блокове се различават съществено, следва размерите на SRAM да се посочват отделно.

Коментари по темата: „Intel алармира за спекулации с нанометрите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Че Интел забуксуваха, забуксуваха. Но, че и другите лъжат с нанометрите – определено лъжат.

  2. Павел

    Скоро Интел не може да бъдат настигнати!

  3. ARM Holding

    Интел не само забуксуваха, но и се паникьосаха…
    Скоро конкуренцията ще ги отвее на бунището на историята

Коментар