Тръмп отмени забрана на Обама за личните данни

Интернет доставчиците в САЩ ще могат да предоставят данни за поведението на потребителите, без да ги уведомяват за това, на рекламодатели и маркетолози

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени забраната на Федералната комисия по комуникации (FCC) за събиране и предоставяне от интернет компаниите на лични данни на потребителите на трети лица, без потребителите да бъдат уведомявани за това, предаде Ройтерс. Забраната бе наложена от администрацията на Барак Обама.

През октомври 2016 г. FCC въведе нови правила, които задължиха доставчици на интернет като Comcast, Verizon, AT&T и др. да изискват съгласие от потребителите преди да използват техните лични данни и да ги предоставят на трети страни – например, рекламодатели и специалисти по маркетинг. Сега компаниите доставчици не са длъжни да спазват подобно ограничение.

Промяната обаче не касае играчи на интернет пазара като Facebook и Google, в резултат на което тези компании се оказват в неравностойно положение спрямо големите доставчици на широколентов достъп до интернет, отбелязва Ройтерс.

Към личните данни, до които имат достъп интернет доставчиците, се отнасят информацията за местоположение, историята на заявките за търсене и времето, което потребителите прекарват на една или друга страните в интернет. Всичко това дава възможност на заинтересовани страни да извлекат информация за здравословното състояние на хората, данни за личните предпочитания и семейството, алармират критици на Тръмп от Американския съюз за защита на гражданските свободи (ACLU) и Демократическата партия.

Но според представители на Comcast, Verizon и AT&T, практиките на тези компании за защита на конфиденциалността на потребителите не подразбира продажба на лични данни. Така например, от Verizon посочват, че не се занимават с продажба на история на заявките за търсене и нямат планове да правят това в бъдеще. Компанията предоставя на рекламодатели само „обезличена информация” за потребителите.

Шефът на FCC Аджит Пай също подкрепи инициативата на Тръмп за отмяна на въведените от Обама правила, като заяви, че те са били разработени да донесат ползи на група привилегировани компании, а не на обикновените интернет потребители.

Коментари по темата: „Тръмп отмени забрана на Обама за личните данни”

добавете коментар...

  1. Saevar

    до МС
    ама ти сериозно ли, вземиш си ВПН който не е в дадената страна в която си позициониран примерно strongswan (IKEv2) и кога ще те хванат… май ти не си на ти със мрежите..

  2. МС

    До Saevar,

    Явно не си в час с компютърните мрежи. Щом е на национално ниво и на ниво ISP няма почти никакво спасение за хората те са обречени да нямат никаква връзка или да бъдат тотално следени.

    Теб ще те опраскат отвсякъде от интернет доставчика – отдавна VPN не е 100% защита и такива тапи и мизерии може да ти направи ISP-то.

  3. Saevar

    потребителите праскат един ВПН и нека ги видим тогава..

Коментар