McAfee отново е самостоятелна компания

Intel приключи сделката по продажба на своето подразделение за сигурност на инвестиционния фонд TPG Capital. В резултат на това брандът McAfee се връща като самостоятелна компания на пазара за сигурност, след като в продължение на 7 години оперираше под името Intel Security.

Съгласно споразумението, обявено през септември 2016 г., TPG Capital получава 51% от акциите на Intel Security, докато останалите 49% остават в Intel. Общата стойност на сделката възлиза на  $4,2 млрд., от които $3,1 млрд. в кеш за Intel и $1,1 млрд. като инвестиции в уставния капитал.

В резултат на сделката McAfee се възражда като самостоятелна компания под управлението на Крис Янг, който по-рано заемаше длъжността старши вицепрезидент и главен изпълнителен директор на Intel Security. За председател на борда на директорите на McAfee е назначен Браян Тейлър, партньор в TPG Capital.

Две трети от най-големите 2000 компании в света ползват решенията за сигурност на McAfee, съобщи TechCrunch.com. Приходите на бившата Intel Security нараснаха с 11% през първото полугодие на 2016 г. В бъдеще McAfee ще се занимава изключително с обезпечаване на киберзащитата, без да се влияе от хардуерния бизнес на Intel.

В частност, McAfee ще се съсредоточи върху прилагането на машинно обучение за изпреварващо откриване на киберзаплахите и партньорство с други играчи на пазара за сигурност. По думите на Стив Гробман, технически директор на McAfee, връщането към предишния бранд е продиктувано от комерсиални съображения – McAfee е бранд, на който се доверяват.

Гробман вярва, че клиентите отдавна не асоциират името на компанията с нейния основател – Джон Макафи, чиято репутация е доста спорна. Вече 20 години Макафи не е свързан с компанията.

McAfee Associates беше основана през 1987 г. от Джон Макафи – програмист с шотландско-американски корени и пионер в сферата на антивирусния софтуер. През 1994 г. Макафи напусна компанията, а три години по-късно McAfee се сля с Network General, в резултат на което бе създадена нова компания под името Network Associates и брандът McAfee прекрати своето съществуване за първи път.

През 2004 г., след преструктуриране и продажби на част от активите, компанията си върна предишното име, макар и в съкратен вариант – McAfee. По-късно, през 2010 г., Intel придоби McAfee за $7,68 млрд., с 60% по-скъпо от стойността на нейните акции на пазара. Към този момент McAfee заемаше стабилно второ място на пазара за антивирусен софтуер след Symantec. Сделката с Intel приключи през февруари 2011 г.

Впоследствие, през 2014 г. Intel преименува McAfee в Intel Security, като така за втори път McAfee изчезна като самостоятелен бранд на пазара. Intel запази логото McAfee, както думата McAfee в състава на своите продукти.

Коментари по темата: „McAfee отново е самостоятелна компания”

добавете коментар...

  1. Saevar

    каквото и да прави това си остава 1 от най-калпавите антивирусни, не стига 4е постоянно нещо сканира но и не детектва на време вирусите а ден два след останалите антивирусни..

Коментар