Oracle си набелязала скъпа цел – Accenture

Преговори за поглъщане на Accenture от Oracle разбуниха духовете в ИТ индустрията

Софтуерната корпорация Oracle може да осъществи най-голямата покупка не само в своята история, но и в цялата ИТ индустрия. В прицела на американския гигант е Accenture – доставчик на услуги за управленско консултиране, ИТ и аутсорсинг, твърди The Register.

Според публикацията, Oracle вече е наела консултанти, които изследват финансовите аспекти и възможната синергия от обединението на двете големи компании. Преговорите между Oracle и Accenture все още са в начален етап – на първите 10-15 метра от преодоляването на 100-метрова дистанция, описва ситуацията източник на The Register.

Ако в крайна сметка се стигне до сделка, Oracle ще плати по-голяма сума от пазарната капитализация на Accenture, която към 4 април т.г. възлиза на 75 млрд. долара.

Евентуално сливане на Oracle и Accenture предполага сключване на най-голямата сделка в историята на ИТ индустрията. Засега рекордът принадлежи на Dell, която плати за EMC сумата от 67 млрд. долара. Oracle разполага със собствени средства в размер на 68,4 млрд. долара.

В последите години Oracle активно развива облачния си бизнес. С покупката на Accenture компанията би могла да предложи на клиентите си консултантски и професионални услуги за пренасяне на ИТ инфраструктурата в облака без привличане на външни интегратори.

Според анализатори обаче, обединение на Oracle и Accenture би било прекалено голяма сделка и акционерите в софтуерната корпорация ще се възпротивят.

И в момента Oracle и Accenture си сътрудничат в развитието на облачния бизнес. Междувременно, представители на Oracle коментираха, че слуховете за придобиване на Accenture са пълна измислица, но, според източните, на които се позовава The Register, това не е вярно.

Коментар