IE губи бързо пазарен дял при браузърите

Браузърът Internet Explorer вече има по-малко от 19% пазарен дял (източник: NetMarketShare)

Делът на браузъра Internet Explorer продължава да намалява, като през март слезе под 19%, по данни на услугата NetMarketShare, която проследява активността на над 40 хиляди сайта по целия свят.

Същевременно лидерът Chrome засилва позициите си. През март браузърът на Googlе достигна пазарен дял 58,64%, докато IE бележи спад от 19,7% през февруари до 18,95% през март.

Internet Explorer отстъпва бързо, след като в началото на годината Microsoft прекрати поддръжката на всички версии на Internet Explorer преди 11-та. Вече не излизат обновявания на сигурността и няма техническа поддръжка за IE 10 и по-старите версии на браузъра.

Microsoft налага новия си браузър Edge, който идва по подразбиране в Windows 10. Неговият дял през март 2017 г. обаче е само 5,6%, като за една година делът му е нараснал само с 1%.

В топ 3 на най-популярните браузъри за настолни РС и ноутбуци влиза още Firefox, който е увеличил дела си от 11,68% до 11,79%. Делът на епълския Safari възлиза на 3,37% – една от най-малките стойности в последните няколко години.

По данни на StatCounter, която отчита над 15 млрд. посещения на уеб страници в 3 млн. сайта, лидерът Chrome има дял от 62,8%. На втора позиция е Firefox с близо 15%, а трети е Internet Explorer с 9,4%, следван от Safari (5,3%) и Edge (3,6%).

Коментари по темата: „IE губи бързо пазарен дял при браузърите”

добавете коментар...

  1. haha2

    не знам компютър, който е с хром, защото потребителя му е необосновано зомбиран, да не е имал след известно време проблеми. да, хром е създаден да си работи сам, на него ОС му пречи и я преебава. Колкото по-малко простотии се слагат, за да дублират вградени приложения, толкова по-добре работи системата. Разбира се, напълно подкрепям мнението за Edge – не знам къде в бъдещето ще стане истински браузър, но е толкова неприятен, че докато има вграден, макар и скрит ИЕ, няма да има успех. А и да няма ИЕ – точно това е отговорът защо вирусът Хром е толкова напред. Понеже малко потребители на Win10 зная къде е заврян ИЕ, слушат разни “умни приятели” и слагат външни разработки. Разбира се маркетинговата политика на Гугъл е много успешна. Нищо повече. ИЕ е най-доброто нещо за Windows. Огромна грешка е, че 11 версия е обявена за последна. Edge няма никакъв шанс

  2. ИЛИЯ ИЛИЕВ

    За браузера “OPERA” нищо не са написали..,колкото до IE,наистина е дървен и остарял.
    Google Chrome е операционна “среда”,успяха и го наложиха!

  3. Qwerty

    Грешка след грешка от MS. Вместо да направят ie12 направиха по смотън browser, който освен това не може на win 8 да се инсталира, но на win 10 можеш да си сложи ie11. Потребителите са в тотален шах. На win 8 преди не можеше ie 11 да си сложиш. Трябваше на 8.1 да минеш. Тъпаци не разбрахте ли че browser а няма общо с ОСа. Важното е колко е добър.

  4. Станислав

    Абсолютно нищо му няма на IE работи доста добре, хаби малко ресурси и най-вече много по-малко батерия. На лаптоп друго не слагам

  5. Йордан

    IE е най-дървеният браузър. И самият факт, че все още има хора, използващи IE, е победа за Майкрософт.

Коментар