Четири процесора Ryzen 5 вече са на пазара

Ryzen 5 дава бързина на геймъри и създатели на съдържание на достъпна цена

AMD пусна четири процесора от линията Ryzen 5 от различни ценови нива. Чиповете носят иновации и бързина за геймъри и създатели на съдържание.

Процесорите Ryzen 5 са базирани на новата Zen архитектура на ядрата и имат забележителни способности за многозадачност. По информация от AMD, новият Ryzen 5 1600X предлага с до 87% по-висока производителност от най-високия Core i5 модел – 7600K1.

Линията AMD Ryzen 5 е представена от два 6-ядрени и два 4-ядрени модела, като всички разполагат с едновременна мултинишковост (SMT). Всичките четири процесора поддържат новата AM4 инфраструктура, с дънни платки от най-големите производители.

Моделите Ryzen 5 1600X и 1600 са предназначени за плавен гейминг и броудкастинг, с производителност от клас „работна станция“ в нов пазарен сегмент. Двата чипа са сред най-мощните и с най-ниска консумация на енергия 6-ядрени настолни процесори, които потребителите могат да закупят на тези ценови нива, с по 12 нишки за многоядрена обработка.

Цените на процесорите Ryzen 5 варират от 169 до 249 долара

Ryzen 5 1600X с неговите 6 ядра и 12 нишки се явява достъпно решение за висококачествен стрийминг на 1080p/60 FPS/3500 kbps игри и е-спортове, които натоварват изключително централния процесор и изискват многонишков CPU дизайн.

Моделите Ryzen 5 1500X и 1400 са насочени към игрите и изискващите повече ресурси приложения. Те имат по 4 ядра с 8 нишки и разполагат с технология AMD SenseMI за анализ и адаптиране към нуждите на потребителя. За най-добри изживявания в игрите, 1500X осигурява до 200MHz XFR (разширен честотен обхват) при използване на висококачествено охлаждане.

Всичките четири Ryzen 5 процесори вече са достъпни на пазара чрез търговските вериги в цял свят. Дънните платки се произвеждат от най-големите производители – ASRock, Asus, Biostar, Gigabyte и MSI, всички изградени на базата на чипсетите за AMD Ryzen процесори – X370, B350 и A320.

С пускане на процесорите Ryzen 5, производителите на дънни платки обръщат специално внимание на моделите, базирани на чипсета A320, като с тях адресират нуждите на мейнстрийм потребителите, търсещи както богата функционалност, така и ценова достъпност. Тези модели дънни платки имат цени около $50 (препоръчителни крайни цени в САЩ).

Коментар